Om det händer något på jobbet som kan leda till en skada eller ohälsa ska sådana tillbud, enligt lag, rapporteras. Det kan handla om dålig ventilation eller att det finns en hög tröskel som man lätt kan snubbla på. Men det görs inte alltid idag.
I höst införs ett system som ska göra det enkelt och smidigt att rapportera arbetsskador, säkerhetsincidenter, miljöavvikelser och förbättringsförslag. Systemet GURIA står för GU risk, incident, analys och avvikelse.
– Vi måste ha ordning och reda om vi ska kunna jobba systematiskt med arbetsmiljöarbetet, säger Carin Norlin som är projektledare för GURIA.
Idag får de som jobbar centralt med dessa frågor manuellt samla in och sammanställa uppgifter. Istället för att ha papper i pärmar och fylla i olika typer av blanketter kommer det nu att finnas ett system.
– Det gör att man får en överblick och en möjlighet att faktiskt göra något åt problemen. För prefekterna, som är ansvariga för arbetsmiljön på institutionerna, blir det också lättare att få information om vad som gjorts tidigare.
Ett webbgränssnitt för läsplattor håller dessutom på att utvecklas som ska underlätta att genomföra arbetsmiljöronder.
Många av de arbetsskador som rapporteras årligen sker inte på arbetsplatsen utan på väg till och från jobbet. Förutom vikten av att rapportera skador är det minst lika viktigt att anmäla tillbud som kunde ha lett till en olycka, menar Carin Norlin som också uppmanar alla att komma med förbättringsförslag.
– Vi ska inte bara rapportera när det har hänt något utan även tänka att om vi gör så här skulle det kunna bli mycket bättre.
Den stora förändringen är att alla anställda kan rapportera olika typer av avvikelser som rör säkerhet, arbetsmiljö och miljö i ett och samma system. Detta görs direkt i Medarbetarportalen under fliken ”verktyg”. Där kan man välja vad man vill rapportera, och olika fält öppnas. Utifrån systemet genereras olika blanketter som skickas vidare.
– Först och främst måste vi bli bättre på att rapportera och det är viktigt att man gör det på en gång, annars är risken att det blir bortglömt. Nu har vi ett bra systemstöd för det. Vi har valt en leverantör som har stora kunder inom landsting och kommun.
Redan i sommar kommer flera institutioner att testa systemet och i oktober är det dags att lansera det på hela GU.
– Det blir bra att få ett modernt system som samlar alla incidenter inom miljö, säkerhet och arbetsmiljö. En fördel jag ser när allt digitaliseras är att vi lätt kan ta fram statistik när vi behöver få en överblick, säger Johan Rystedt, personalhandläggare på Sahlgrenska akademins kansli och en av testpiloterna för det nya systemet.
AV: Allan Eriksson