Göteborgs universitet har vunnit ett internationellt pris för sin klimatstrategi. Juryn lyfter fram strategin som ett föredöme för andra universitet som vill uppnå förändring på organisations- och beteendenivå.
Varje år delar nätverket International Sustainable Campus Network, ISCN, ut pris till fyra universitet i kategorierna: building, campus, integration och student leadership. Ett 50-tal lärosäten världen över ingår i ISCN vars mål är att införliva hållbarhet i undervisning, forskning och campusverksamhet. Genom att utbyta erfarenheter bidrar man till varandras hållbarhetsarbete.
Vid årets ISCN-konferens, som anordnades av Harvard University och Massachusetts Institute of Technology, MIT, blev det extra festligt för Göteborgs universitet.
Miljöchef Eddi Omrcen möttes av jubel när det annonserades att Göteborgs universitet var en av de fyra pristagarna.
– Det var med stor stolthet jag tog emot priset i kategorin campus, berättar Eddi Omrcen.
Förra året fick vårt universitet byggnadspriset och det är första gången ett lärosäte vinner pris två gånger och dessutom två år i rad. Det var ombyggnaden av Laboratoriet för experimentell biomedicin, EBM, som prisades i fjol för stora miljövinster och förbättringar av arbetsmiljön.
Dagen efter prisutdelningen höll Eddi Omrcen ett föredrag om Göteborgs universitets klimatstrategi för konferensens alla deltagare.
– Många ville veta hur vi har organiserat arbetet och hur vi lyckas realisera och nå våra mål. Jag fick genast flera förfrågningar om studiebesök hos oss från kollegor som vill se mer av vårt hållbarhetsarbete.
Vad betyder det för Göteborgs universitet att få denna utmärkelse?
– Det är ett internationellt erkännande för det strategiska och systematiska klimatarbete som universitetet gör – ett erkännande för såväl forskare, studenter, lärare och administrativ personal som realiserar klimatstrategins mål och ambitioner. Utmärkelsen visar att Göteborgs universitet kan vara och är en förebild på den globala arenan. Jag hoppas att vi kan fortsätta att utveckla vårt arbete genom internationell samverkan. Många av de ledande universiteten arbetar mycket aktivt med att minska sin klimatpåverkan, som Harvard, MIT, UBC i Vancouver och NUS i Singapore, säger Eddi Omrcen.