Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, är en av radions sommarvärdar. Hennes program sänds den 11 augusti.
Det ska bland annat handla om hur hon och Christine Wennerås visade hur kvinnor systematiskt diskrimineras inom forskningsvärlden.
– Jag och Christine visade i slutet av 90-talet det vi länge hade vetat, att män gynnas inom forskningsvärlden. Det började med att vi reagerade på att så få kvinnor fick tjänster när de sökte forskarassistenter vid dåvarande Medicinska forskningsrådet. Vi var fyra kvinnor från mikrobiologen som hade sökt tjänster, utan att någon av oss fick dem. Listorna över vilka som antogs visade att 22 av 26 namn på listan var på män, vilket alla utom vi tyckte var normalt.
– Då gick vi till Biomedicinska biblioteket och såg att många av männen som antogs hade sämre forskningsmeriter än många av de sökande kvinnorna. Det resulterade i att vi skrev en artikel i DN debatt och senare en i Nature. Det slutade med att hela styrelsen för Medicinska forskningsrådet avgick, något som vi fick skulden för. Vi blev hatade av många och de tyckte att vi hade förstört den medicinska forskningen i Sverige. Det låter löjligt idag, men då trodde folk på det, inklusive högt uppsatta personer.
Om Agnes Wold hinner med blir det även lite forskningsresultat.
– Jag är ju bakteriolog och det finns mycket jag skulle vilja berätta om bakterier som vanligt folk inte känner till. Många tror att alla bakterier är farliga och glömmer bort att de flesta bakterier är helt harmlösa för vanliga människor.
Vad hoppas du att lyssnarna kommer att ta med sig från ditt program?
– Jag vill att de tar med sig att vi måste sluta med det kollektiva glömmandet av kvinnor och deras bedrifter. Varje generation tror alltid att det inte fanns några kvinnor inom till exempel medicin före deras tid, men nu minsann är det helt annorlunda. Men det stämmer inte, därför vill jag även prata om kvinnorna som fick strida i femtio år bara för att få tjänster på sjukhusen och universiteten.
– Det är även svårt i dag för kvinnor i forskningsvärlden. Det har inte minst märkts när forskningspengar har delats ut i stora strategiska projekt de senaste tio åren. Av dessa har i princip inga pengar gått till kvinnliga forskare.
Vilka av de andra sommarpratarna ser du själv särskilt fram emot att få lyssna på?
– Jag tycker att det ska bli spännande att lyssna på Simon Kyaga som är psykiatriker och pratar om kreativitet och psykisk ohälsa. Det är något jag själv har funderat på då båda delarna finns i min släkt. Sedan har vi Sebastian Kirppu, som är lyssnarnas egna val. Han är skogsbiolog och ska förmedla känslan av att gå i en skog. Det låter intressant för mig som lärare att inspireras av hur man kan levandegöra saker. Slutligen har vi en göteborgspoet som heter Athena Farrokhzad. Hon låter väldigt spännande, är ung och som poet befinner hon sig långt ifrån vad jag gör i min vardag.