Ola Hammarsten är ny professor i klinisk kemi vid Sahlgrenska akademin. Han studerar hur DNA-skador repareras och hoppas med sin forskning skapa möjligheter för individualiserad behandling av cancer.
Ola Hammarsten arbetar som överläkare på avdelningen för klinisk kemi på Sahlgrenska sjukhuset där han har ansvar för alla akuta analysprover från hjärt-, lever- och njurpatienter. Utöver det arbetet leder han flera forskningsprojekt.
– Vi utvecklar metoder för att mäta DNA-skador hos cancerpatienter, för att kunna individanpassa doser vid cytostatika- och strålbehandling. Vi utvecklar också mätmetoder för vår inneboende känslighet för strålning och cytostatika. Vi hoppas att dessa metoder tillsammans kan ge anpassade behandlingar i framtiden, till skillnad från idag då alla får ungefär samma dos utan hänsyn till hur känslig man är.
Vissa cancerpatienter får stora biverkningar och vissa får sannolikt för låga doser för att uppnå en bra behandlingseffekt.
– Med vår metod kan man mäta personens känslighet innan man sätter igång den flera veckor långa strålbehandlingen. Det ger onkologerna ett verktyg för att kunna individanpassa doserna på ett bättre sätt. Framför allt kan de hitta personerna som riskerar att få svåra biverkningar så att man kan specialanpassa doserna för just dem.
Kan korta köer på akuten
På senare år har Ola Hammarstens forskargrupp börjat med kliniska studier för att se om vissa biomarkörer för hjärtinfarkt och hjärtsvikt är till hjälp i vården.
– Syftet med den forskningen är framför allt att förkorta väntetiderna på akutmottagningarna där bedömning av misstänkt hjärtinfarkt utgör en stor andel av akutbesöken. Vi tror att vi kan förkorta väntetiden rejält med nya användningsrutiner av biomarkörerna, säger Ola Hammarsten.
Inom de närmsta åren tror han att rutinerna kan vara i bruk på akutmottagningarna i Göteborg.
Tid att tänka
Professorskapet med en kombinationstjänst innebär att Ola Hammarsten får, som han säger, tid att tänka i tjänsten.
– Jag älskar att läsa in mig på nya ämnen och nu slipper jag att göra det enbart på ledig tid. Det värdesätter jag mycket.
Av: Monica Havström