Sahlgrenska akademins hedersdoktor Ann-Sofie Sandberg har belönats med årets Gustaf Dalén-medalj.
Ann-Sofie Sandberg, professor i livsmedelsvetenskap med inriktning mot biologisk processteknik, belönas med Chalmerska Ingenjörsföreningens Gustaf Dalén-medalj 2014. Hon får utmärkelsen för sina framstående vetenskapliga insatser inom livsmedelsområdet, som framgångsrikt bidragit till att stärka Chalmers varumärke som högskola och som internationellt framstående forskningsmiljö.
”Ann-Sofie Sandberg har genom sina täta vetenskapliga kontakter med Sahlgrenska akademin på ett unikt sätt stärkt banden mellan de två forskningsaktörerna i Göteborg. Hon har bidragit till att nutrition och ”functional foods” blivit ett av regionens styrkeområden”, skriver Chalmers på högskolans nyhetswebb.
Ann-Sofie Sandberg utbildade sig till civilingenjör på Chalmers, och disputerade år 1982 vid avdelningen för klinisk nutrition, medicinska fakulteten i Göteborg, där hon blev teknologie doktor. Hon rekryterades därefter till Chalmers, där hon har byggt upp närings- och livsmedelsforskningen. I dag hör hon till världens ledande och mest citerade forskare inom sitt forskningsområde.
Ann-Sofie Sandberg har under många år samarbetat med olika forskargrupper vid Sahlgrenska akademin. Resultat av denna samverkan är många gemensamma publikationer för Chalmers och Sahlgrenska akademin, liksom gemensamma externa forskningsbidrag och disputationer, där doktorander haft handledare från båda dessa lärosäten.