Onsdagen den 14 maj invigdes AgeCap. I detta äldreforskningscentrum ingår 85 forskare och medarbetare inom psykiatri, psykologi, sociologi, neurovetenskap och hälsovård, med professor Ingmar Skoog som föreståndare. De har fått ett startkapital på nära 120 miljoner kronor, varav merparten kommer från Forte.
Det var rena feststämningen när Ingmar Skoog och några av de andra forskningsledarna planterade vårdträdet utanför huset på Wallinsgatan 6 där AgeCap har sitt nav. Alla som valt att följa med den chartrade bussen efter ceremonin i Vasaparken fick en närmare inblick i hur forskarna arbetar rent praktiskt, bland annat med insamling av data. I lokalerna fick besökarna prova tester som ingår i H70-studien. Flera jublade glatt när de fick veta sin metaboliska ålder, i alla fall de som fick den sänkt 10-15 år.
Tårta och tid för mingel och samtal blev det också.
– Det är roligt att intresset för äldreforskning är så stort från såväl regeringen som sjukvården, kommunen och universitetet. Invigningstalen vittnade om en stor entusiasm. Det är inspirerande för oss när vi återgår till vardagen och vårt arbete, sade Ingmar Skoog när han visade runt i lokalerna.
Gynnar äldre göteborgare
En av gästerna var Marina Johansson, kommunalråd i Göteborg med ansvar för äldrefrågor. Hon är stolt över att ha denna spetsforskning i stan.
– Men vi måste dra mer nytta av det inom äldrevården. Vi kan växla upp samarbetet rejält och även se till att den nya kunskapen kan omsättas snabbare och användas i praktiken. Jag tror att det även kommer gagna äldre göteborgare att vi har fått detta centrum i Göteborg. Det är jätteroligt, sade Marina Johansson.
I slutet av 2013 beslöt statliga forskningsrådet Forte att göra Göteborg till bas för Sveriges nya tvärvetenskapliga storsatsning inom äldreforskning.
Lovprisat av äldreministern
Sveriges äldreminister Maria Larsson var en av invigningstalarna. Hon prisade Age Cap och beskrev det som en förutsättning för att Sverige ska kunna ligga i framkant vad gäller äldreforskning. Hon lyfte fram de vetenskapliga framgångar som Göteborgs universitet tidigare haft inom äldreforskningen och sa att politiker för sina beslut är beroende av att forskare tar fram och levererar ny kunskap. Rektor Pam Fredman, som själv har ett förflutet inom äldreforskningen, vill se Age Cap som en internationell nod. Hon poängterade också vikten av forskningsmedel till tvärvetenskapliga projekt.