Under Vetenskapsfestivalen som i år har temat Agera, reagera, interagera, har Sahlgrenska akademin tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset flera programpunkter. Bland annat är det fyra föreläsningar på lördag den 10 maj på Pedagogen.
Adressen för de fyra programpunkterna är Pedagogen, Västra Hamngatan 25, hus A, sal AK2 137.
Donation – ett livsviktigt beslut
Lördag 10 maj, klockan 12:50-13:30
Att ta ställning till organ- och vävnadsdonation kan innebära att någon annan får livet åter dagen du dör. Men varför är det så viktigt att ta ställning redan i dag och hur gör man? Hur känns det att ha fått nya organ och vad innebär levande donation? Du får träffa människor som gör transplantationer möjliga och personer som har fått livet åter tack vare organdonation.
Föreläsare: Ingrid Sandgren, Regionalt donationsansvarig sjuksköterska i Västra Götalandsregionen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Bertil Andersson, regionalt donationsansvarig läkare i Västra Götalandsregionen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Martha Ehlin, transplanterad och grundare av MOD – Mer organdonation.
Överviktskirurgi – för vem och varför
Lördag 10 maj, klockan 13:40-14:20
Andelen överviktiga personer i Sverige och världen ökar. Detta medför att förekomsten av ”åldersdiabetes” som är starkt kopplat till övervikt och fetma ökar. Övervikt leder även till annan sjuklighet såsom ledbesvär och psykiska besvär. Att gå ner i vikt hjälper mot detta men att uppnå bestående viktminskning är svårt. Magsäcksoperationer har visat sig vara en lyckad viktminskningsmetod och fler lägger sig under kniven. Men hur går det för dem som opereras, är det värt det och hur väljer vi ut de som får operation?
Föreläsare: Åsa Anveden, läkare, doktorand, institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Oxytocin – Det ”sociala” hormonet på gott och ont
Lördag 10 maj, klockan 14:30-15:10
Hormonet oxytocin är välkänt för sin effekt vid förlossning och amning, men fungerar även som en signalsubstans i hjärnan där det spelar en central roll för känslor, sociala relationer, sex och parbildning. Var står vetenskapen idag när det gäller oxytocin i behandlingen av psykiatriska sjukdomar och vid beroendeproblematik?
Föreläsare: Lars Westberg, forskare, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Samtal kring äldres förmågor – från gener till samhälle
Lördag 10 maj, klockan 15:20-16:20
Forskare vid Göteborgs universitet startar ett centrum för äldreforskning, AGECAP. Syftet är att utföra studier av äldres förmågor utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv för att förbättra äldre personers välmående och delaktighet i samhället. I detta samtal kring äldres förmågor deltar ledande forskare inom medicin, psykologi, sociologi och hälsovård.
Föreläsare: Boo Johansson, professor i geropsykologi, Björn Halleröd, professor i sociologi, Synneve Dahlin-Ivanoff, professor i arbetsterapi och Kaj Blennow, professor i neurokemi. Samtalsledare är Ingemar Skoog, professor i psykiatri. Alla är från Göteborgs universitet.