Att arrangera ett symposium, en konferens eller en kongress på hemmaplan kan innebära en hel del arbete, men det finns mycket hjälp att få. Arrangemangen kan få stor betydelse, både för enskilda forskare och för Göteborg som forskningsstad.
– Göteborg har definitivt möjlighet att vara värd för fler vetenskapliga möten, både mindre och större. Det enda vi kanske inte har kapacitet för är världskongresser, som drar uppemot 25 000 deltagare, säger dekanus Olle Larkö, som menar att forskare har ett ansvar att arrangera möten.
– Det är en del av samverkansuppgiften, och det är en del av vårt uppdrag att sprida kunskap i samhället.
Olle Larkö var själv president för en av de största konferenserna som varit i Göteborg: European Academy of Dermatology and Venereology, som lockade 8 000 deltagare för fyra år sedan.
– Som president var jobbet inte så krävande, men det innebar en hel del resor. Min kollega John Paoli hade uppdraget som lokal arrangör och gjorde ett fantastiskt jobb med att få allt det praktiska att fungera.
Akademins eventkoordinator
Anna Sonberger är eventkoordinator på Sahlgrenska akademins kansli, och arbetar bland annat med planering av möten för fakultetens ledning. Hon har mångårig erfarenhet från mötesbranschen, och delar med sig av sin kunskap.
–Jag är gärna ett bollplank för idéer i ett tidigt skede när man ska planera sitt möte. I mån av tid kan jag också fungera som konsult för möten som arrangeras av forskare inom Sahlgrenska akademin, säger Anna Sonberger.
Kontakta Anna Sonberger: anna.sonberger@sahlgrenska.gu.se