Marta Persson forskar om hur normala celler kan omvandlas till cancerceller. Genom att kombinera grundläggande tumörforskning med klinisk information kan resultaten bidra till utveckling av bättre behandling av patienter med körteltumörer. Nu får Marta Persson Assar Gabrielssons pris på 50 000 kronor.
Cancer är en sjukdom som orsakas av olika former av skador på arvsmassan. En typ av förändring är så kallade fusionsonkogener som kan uppstå då skador repareras felaktigt så att genetiskt material från två kromosomer binds ihop.
Ökad kunskap om samband mellan fusionsonkogener och cancersjukdom är därför viktig för att förstå hur cancer uppkommer, vilket kan leda till nya och bättre behandlingsmetoder.
– Marta Persson har speciellt studerat molekylära och kliniska betydelser av förekomst av fusionsonkogener. Hon har också fått fram resultat som kan vara viktiga vid behandling av den vanligaste formen av cancer i spottkörteln, säger professor Eva Forssell-Aronsson, verkställande ledamot i Assar Gabrielssons fond.
I sitt avhandlingsarbete vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har Marta Persson framgångsrikt lyckats koppla ihop identifierade sjukdomsproblem hos patienter med laboratoriebaserade undersökningar. Hon innehar för närvarande en postdoktjänst i professor Göran Stenmans forskargrupp på Sahlgrenska Cancer Center och arbetar med ett projekt som är en direkt fortsättning på sina avhandlingsarbeten på adenoidcystisk cancer (malign spottkörteltumör).
– Det här priset betyder jättemycket för mig. Det är ett kvitto på att all den tid och energi jag lagt ned har lönat sig, så jag blev väldigt glad. Nu satsar jag vidare för att utveckla vårt projekt, där vi har många spännande resultat att jobba med, säger Marta Persson själv.
Fakta:
Assar Gabrielsson var tillsammans med Gustaf Larson grundare av Volvo. I enlighet med Gabrielssons önskan upprättades 1962 en fond för klinisk forskning om cancersjukdomar. Fonden vill speciellt främja cancerforskning med anknytning till Göteborgs Universitet. Med Assar Gabrielssons pris följer också en möjlighet att erhålla ett forskningsanslag på 100 000 kronor. AB Volvo har under åren bidragit till fondens kapital och fonden kan årligen lämna omkring fem miljoner kronor i forskningsbidrag till unga forskare inom cancerområdet.