[WEBB-TV] Professor Kristina Malmgrens forskargrupp, vid sektionen för klinisk neurovetenskap och rehabilitering, får tillsammans med tre samarbetsparter 28 miljoner kronor för att utveckla en smart tröja med sensorer. Tekniken kommer att vara till stor nytta för personer med epilepsi eller Parkinsons sjukdom och de som haft stroke.
Teamet ska utveckla en bekväm tröja med ett sensorsystem som kontinuerligt mäter rörelser och andra fysiologiska variabler. Genom att låta patienter med epilepsi eller Parkinsons bära tröjan i sin vardagsmiljö kan man följa sjukdomsförlopp och mäta effekten av behandling.
– Det är roligt att vi får pengar till detta stora, tvärvetenskapliga projekt där vi är helt olika aktörer som för samman vår kompetens. Från institutionen för neurovetenskap är det min grupp som arbetar med epilepsi, motorikstörningsgruppen och neurorehab. Sedan är det Textilhögskolan i Borås som jobbar med smarta textilier, teknikinstitutet Acreo och Swerea som ingår i projektet, säger Kristina Malmgren.
– Tekniken kan också blir användbar utanför de medicinska områden som vi jobbar med, till exempel inom sporter som vill optimera olika rörelser, men också inom arbetslivet där man vill hitta de bästa ergonomiska arbetsställningarna vid maskiner, och i andra situationer där man riskerar att rörelserna blir monotona och skadliga.
Film och text: Monica Havström
Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, delar ut sammanlagt 250 miljoner kronor till åtta forskningsprojekt inom medicinsk teknik. Bidragen delas ut under en femårsperiod. Totalt inkom 83 ansökningar.
De andra beviljade projekten handlar om högupplösta bilder av genuttrycket i ett vävnadssnitt, eller svåråtkomliga organ som hjärna och ryggmärg, stamceller för cellbaserad terapi, eller extra cellulära vesiklar för att förbättra diagnostiken inom hjärt/kärlsjukdomar och prostatacancer. Ytterligare ett projekt fokuserar på cellbaserad terapi för behandling av kroniska lungsjukdomar till exempel KOL, astma, lungfibros och organavstötning.
Här är de andra forskare som får anslag
Jonas Frisén, Karolinska Institutet, Spatiell transkriptomik för cancer diagnostik, 33 miljoner kronor.
Jöns Hilborn, Uppsala universitet, Strategier för överlevnad av stamceller, 30 miljoner kronor.
Thomas Laurell, Lunds universitet, Chipintegrerad mikrovesikeldiagnostik för kliniskt bruk, 33 miljoner kronor.
Per Svenningsson, Karolinska Institutet, Molekylär ”imaging” inom neuropatologi, 31 miljoner kronor.
Gunilla Westergren-Thorsson, Lunds universitet, Matrix- och stamcellsterapi vid kronisk lungsjukdom, 31 miljoner kronor.
Dag Winkler, Chalmers, Bärbar influensa diagnostic ”FLU-ID”, 32 miljoner kronor.
Björn Önfelt, KTH, Encells-metoder för cellterapi, 32 miljoner kronor.