Framtidens arbetsliv står inför en rad utmaningar. Vi lever allt längre. Om inget görs kommer färre att behöva försörja allt fler, och välfärden riskeras på sikt. Därför finns nu nya förslag om förändringar i pensionssystemen. Vid en tvärvetenskaplig allmän hearing den 9 april presenterar Centrum för forskning om arbete och sysselsättning (WE) vid Göteborgs universitet aktuell forskning med koppling till ålder, arbete och pension.
På Göteborgs universitet pågår mycket forskning om den åldrande befolkningen och dess effekter på arbetsmarknaden. Under hearingen kommer en rad frågor att beröras, till exempel vad forskningen säger om vilken roll det naturliga åldrandet spelar för vår arbetsförmåga och hur levnadsförhållanden påverkar hur länge vi finns kvar i arbetslivet.
– Redan idag är det fler som lämnar arbetsmarknaden i Västra Götaland än som kommer in i den. Det som för några år sedan var prognoser har nu blivit ett faktum, med en hotande kompetenskris som följd. Med hearingen vill vi sätta fokus på några av de mest angelägna frågorna kring åldrande, arbete och pension, säger Roland Kadefors, projektledare och en av forskarna knutna till Centrum för forskning om arbete och sysselsättning.
Vid hearingen berörs även frågan om hur stor en höjning av pensionsåldern behöver vara och hur snabbt den behöver komma till stånd. En utmaning är också hur olika yrkesgruppers förutsättningar och möjligheter att förlänga arbetslivet ska hanteras och vad det får för effekter.
– Frågan är vad som händer i samhället om några kan, och vill, arbeta längre medan andra tvingas till tidig pension på grund av dålig hälsa eller arbetslöshet. Risken är att klyftorna mellan olika grupper ökar, säger Roland Kadefors.
Medverkar gör forskare inom bland annat arbets- och miljömedicin, neurovetenskap och fysiologi, arbetsorganisation och sociologi och arbetsvetenskap.
Journalister är välkomna att delta.
Datum: Onsdag den 9 april 2014
Tid: 15:00 – 17:30
Plats: Sal B32 på Handelshögskolan, Vasagatan 1, Göteborg
Seminariet riktar sig till alla som är intresserade av frågorna
Vi bjuder på fika! För att kunna beräkna mängden fika ber vi dig anmäla dig här!
Varmt välkommen!
/Centrum för forskning om arbete och sysselsättning -Work and Employment
Inbjudna talare:
Eeva Seppälä är ämnesråd vid socialdepartementet och var sekreterare i Pensionsåldersutredningen. Hon presenterar och motiverar Pensionsåldersutredningens rekommendationer.
Fyra forskare vid Göteborgs universitet presenterar aktuell forskning om åldrande, hälsa och arbete.
- Kjell Torén är professor vid Arbets- och miljömedicin, Sahlgrenska akademin. Hans forskningsområde är ålder, arbetsmiljö och hälsa.
- Hanna Falk är knuten till AGECAP, ett nytt forskningscentrum om äldres livsvillkor vid Göteborgs universitet. Hon är forskare vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi.
- Ewa Wikström är universitetslektor vid Företagsekonomiska institutionen, också knuten till AGECAP. Hon forskar om arbetsorganisation och ett uthålligt arbetsliv.
- Björn Halleröd är professor vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, också han knuten till AGECAP. Han forskar om äldres levnadsförhållanden och hur dessa påverkar utträdet ur arbetslivet.
Moderator: Nils Chöler, Sveriges Television
Har du några frågor om hearingen, vänligen kontakta Anders Östebo. Email: anders.ostebo@socav.gu.se tel: 031 786 54 51