Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

På väg att överge gammalt synsätt

1 april, 2014

INTE LÄNGRE TIDSBEGRÄNSAD PROFESSOR. Efter några år som adjungerad professor, är Bo Jacobsson numera fastanställd som professor.
INTE LÄNGRE TIDSBEGRÄNSAD PROFESSOR. Efter några år som adjungerad professor, är Bo Jacobsson numera fastanställd som professor. (foto: Elin Lindström Claessen/kommunikationsavdelningen)

Antagligen orsakas många av de infektioner som kan leda till för tidig födsel av bakterier som redan finns i livmodern. Idén att friskt fostervatten inte är så sterilt som man hittills trott blir alltmer accepterad. 

– Vi är på väg att överge en över hundra år gammal dogm. Vi står just nu på tröskeln till ett helt nytt synsätt på en viktig orsak bakom för tidig födsel, och det kommer att förändra forskningsfältet, säger den nyblivne professorn Bo Jacobsson.

Barn som föds för tidigt är det största problemet inom förlossnings- och nyföddhetsvården. Ett av tjugo barn idag för tidigt i Sverige.
– Trots moderna kuvöser, respiratorer och annan teknik lyckas vi inte rädda alla till ett fullgott liv. Av alla barn som dör i samband med förlossningen är mer än hälften födda för tidigt, säger Bo Jacobsson, som varit adjungerad sedan 2012, och som nu är professor i obstetrik och gynekologi med särskild inriktning mot perinatologi vid institutionen för kliniska vetenskaper.

Norskt forskningsamarbete

Hans forskning handlar om vad det är som gör att vissa kvinnor föder för tidigt, och vilken roll infektioner, diet och gener har för vid vilken tidpunkt förlossningen startar.

– Det finns en lång rad faktorer som också kan medverka till att ett barn föds för tidigt, som socioekonomiska faktorer, utbildningsnivå och inkomst. Rökning, övervikt och motion har också betydelse, säger Bo Jacobsson.

En del av hans forskning baseras bland annat på en omfattande norsk biobank, som kallas Den norska mor-barn-studien. För några år sedan fick Bo Jacobsson och hans kollegor ett mångmiljonanslag från den norska motsvarigheten till Vetenskapsrådet för att genomföra en stor genetisk studie, och söka efter biomarkörer i blod som skulle kunna användas för att förutse vilka kvinnor som hade högre risk att föda för tidigt. Det projektet har inte varit så framgångsrikt som de hoppades när det gäller biomarkörer, men har genererat en lång rad andra intressanta resultat, både när det gäller genetik och om hur kvinnans kost kan påverka risken för förtidig födsel. Vitlök och russin har förebyggande verkan, visade en artikel i höstas, och nyligen fick också en av hans doktorander stor uppmärksamhet för en studie om att gravida som äter mycket frukt och grönt kan minska risken för prematurbörd med 15 procent.

Försök med probiotika

Hans forskargrupp har kunnat visa att livsmedel med hälsofrämjande mikroorganismer, det som kallas probiotika, minskade risken för spontan förtidsfödsel och havandeskapsförgiftning. I Västra Götalandsregionen genomför Bo Jacobsson nu ett försök att ge gravida mjölksyrabakterier, som bland annat ingår i vanlig yoghurtkultur. Studien är ganska liten, men kommer pågå under lång tid:

– Det är en grundbiologisk studie, där vi vill se hur bakteriefloran förändras av laktobaciller. Vi planerar också att ta navelsträngsblod vid födseln, och följa upp hur det går för barnen, bland annat när det gäller allergi.

Gillar biologi i sammanhang

Att bli läkare var från början inte ett självklart val för Bo Jacobsson. Ett extrajobb inom vården och ett nyväckt akademiskt intresse fick honom att söka in till läkarprogrammet. Men utbildningen i Göteborg blev en besvikelse, med för stor fokus på biologiska mekanismer och för mycket korvstoppning. För honom var dialogen med patienten och medicinens samspel med humaniora mer lockande.

Sitt samhällsvetenskapliga intresse fick han utlopp för genom att varva medicinstudierna med idéhistoria, psykologi och filosofi. Först när han började arbeta som läkare blev biologin riktigt intressant för Bo Jacobsson, som kom in på forskningsspåret efter AT-tjänstgöringen.

Efter några år som postdok i Århus, Danmark, kom han tillbaka till Göteborg och Sahlgrenska akademin igen. Då ville han vara med och forma en mer stimulerande läkarutbildning, som sätter biologin i det sammanhang han själv hade behövt som läkarstudent, men upptäckte att andra haft samma tankar och redan genomfört långtgående förbättringar. Nu är Bo Jacobsson huvudansvarig för kursmomenten i obstetrik, gynekologi och klinisk genetik.

– Jag tycker om att undervisa och jag slås jag ofta av hur duktiga våra studenter är. De har blivit mer intresserade av evidensbaserad medicin, och läser gärna vetenskapliga artiklar. Projektarbetena på termin 10 har gjort att studenterna kan mycket mer vetenskap nu för tiden, säger han.

En egen kurva för Rwanda

I Sverige mäts gravidas magar för att kontrollera att fostret växer som det ska. Tillväxten jämförs med en så kallad intrauterin tillväxtkurva, som beskriver vad som är normalt. Den svenska kurvan är anpassad efter svenska förhållanden, men när gravidmagar mäts i Rwanda jämförs de mot europeiska kurvor.

– Det är svårt att veta om det är stor skillnad mot europeiska tillväxtkurvor, men situationen är ju helt annorlunda i Rwanda, vilket sannolikt har betydelse, säger Bo Jacobsson.

Projektet har pågått sedan 2009 och nyligen har en ny doktorand påbörjat arbetet i Rwanda som ska ta fram en egen nationell intrauterin tillväxtkurva.

Över hundra artiklar

Som forskare är Bo Jacobsson produktiv: sedan doktorandtiden har han varit medförfattare till över hundra orginalartiklar. Bara förra året kunde han lägga till mer än tjugo artiklar på sin publikationslista.

– Jag har duktiga medförfattare, forskningsbarnmorskor, forskningssköterskor och andra medarbetare, och har förmånen att ingå i flera internationella forskningssamarbeten, konstaterar Bo Jacobsson och berättar om ett exempel: en tjeckisk postdok som bara kunde stanna ett halvår. Trots att samarbetet var så kort ledde det till ett trettiotal intressanta publikationer under åren efter besöket.

Ny grundtanke vinner mark

Att fostervatten är sterilt har varit en grundläggande idé inom förlossningsvetenskapen sedan början av 1900-talet. Denna grundtanke ifrågasätts alltmer, bland andra av Bo Jacobsson, som beskriver det som att obstetriken står i dörröppningen och tittar in på ett helt nytt tankesätt som kommer att förändra de grundläggande förutsättningarna.

– Sannolikt finns de bakterier som orsakar för tidig födsel redan i fostervattnet långt innan livmodern blir infekterad. Frågan är hur inflammationsprocessen startar, och vad det är som gör att vissa gravida kvinnor får ett inflammatoriskt svar medan andra inte får det, säger Bo Jacobsson.

Kliniskt leder Bo Jacobsson arbetet inom fetalmedicin, som bland annat arbetar med ultraljudsdiagnostik av missbildningar och annan fosterdiagnostik. Även inom kliniken kan Bo Jacobsson se fram emot omfattande förändringar. En ny metod för fosterdiagnostisering, som redan etablerats i många andra länder, kommer inom några års tid att förändra arbetssättet och minimera antalet fostervattenprov även i Sverige. Till skillnad från fostervattenprov innebär metoden inte en risk för missfall. Metoden, som kallas Non-invasive prenatal testing (NIPT), innebär att cellfritt DNA från fostret analyseras i ett blodprov från den gravida kvinnan. En stor del av det kliniska underlaget till studierna om metoden kommer från prover tagna av Bo Jacobsson och hans medarbetare.

AV: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

SAMLADE I LABBET. Christ Olsson, Bo Jacobsson, Maria Hallingström och Malin Karlsson samlade i det lab där merparten av proverna för flera studier om Non-invasive prenatal testing (NIPT) hanterats.
SAMLADE I LABBET. Christ Olsson, Bo Jacobsson, Maria Hallingström och Malin Karlsson samlade i det lab där många prover för studier om Non-invasive prenatal testing (NIPT) hanterats.

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: forskning, institutionen för kliniska vetenskaper, Ny professor, obstetrik

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor