I höst startar Karolinska institutet, KI, sina fyra första globala nätkurser i samarbete med utbildningskonsortiet EdX.
– Vi får 150 anmälningar per kurs och dag, säger universitetslektor Nabil Zary, ansvarig för EdX-samarbetet på KI, till Vetenskapsrådets tidning Curie.
Kurserna, som är fritt tillgängliga på EdX, har fasta startdatum och pågår i fem veckor. Allt som behövs är en dator med internetuppkoppling.
– Vi vill synligagöra KI:s utbildningar internationellt. Vi är mest kända som ett forskningsstarkt universitet, men är även bra på utbildning. Vår strävan är att nå ut till fler än de som redan studerar på KI, säger universitetslektor Nabil Zary, ansvarig för MOOC-kurserna (Massive Open Online Course).
Professor Hans Rosling är en av gästföresläsarna på introduktionskursen om global hälsa. Övriga kurser handlar om beteendeförändringar, statistisk analys och randomiserade studier. Alla sker på engelska.
– De fyra kurserna vi valt ska vara så intressanta som möjligt globalt. Vi vet att det finns en stor efterfrågan på dessa ämnen.
Redan har över 8 000 studenter anmält sig.
– Vi får in 150 nya anmälningar till varje kurs varje dag från hela världen. Plötsligt kan KI ha studenter i Asien och Afrika i en omfattning som aldrig tidigare.
Många hoppar av
Erfarenheten från EdX visar dock att många hoppar av. Kurser som är åtta veckor eller längre har en drop-out på 80 procent.
– Fem veckor är optimalt. Det är bättre att göra tajta kurser för att behålla kvar deltagarna, och sen erbjuda fortsättningskurser, säger Nabil Zary.
EdX är ett internationellt icke-vinstdrivande utbildningskonsortium, startat av Harvard och MIT. Den gemensamma plattformen erbjuder kostnadsfri utbildning av god kvalitet. Vem som helst kan läsa kurserna utan inträdeskrav.
Texten är ett utdrag ur Vetenskapsrådets tidning Curie. Här kan du läsa hela texten: http://tidningencurie.se/22/nyheter/nyheter/2014-03-19-globala-natkurser-lockar-tusentals.html
Läs mer i Curie om nätutbildning: