Tandläkarprogrammet vid Göteborgs universitet är ett av två som enligt Universitetskanslersämbetet håller hög kvalitet i Sverige. Utbildningen till tandhygienist får toppbetyg för två av examensmålen, men anses ändå i den sammantagna bedömningen ha bristande kvalitet. Även utbildningarna inom tandteknik underkänns i UKÄ:s granskning.
– Vi är väldigt glada för att vi fick omdömet hög kvalitet tandläkarprogrammet, men det är förstås tråkigt att utbildningarna till tandhygienist och tandtekniker anses ha brister, säger Annika Ekestubbe, prefekt för institutionen för odontologi.
Annika Ekestubbe är övertygad om att problemen ska vara åtgärdade när Universitetskanslerämbetet gör sin uppföljande granskning om ett år:
– Exakt vilka åtgärder vi ska göra har vi inte hunnit diskutera. Tandhygienistprogrammet har dock redan påbörjat arbetet med att se över utbildningsplanen.
Fina omdömen väger inte upp
Utbildningen till tandhygienist får omdömet mycket hög kvalitet för två av examensmålen, nämligen de som handlar om vetenskap och utveckling, och förmågan att självständigt utföra undersökningar av karies och parodontit samt att utreda och analysera behov av munhälsovårdande insatser. För ett annat mål, som handlar om förståelsen samspelet mellan munhålan och det allmänna välbefinnandet och allmäntillståndet underkänns utbildningen, och det samlade omdömet blir därför ”bristande kvalitet”. Även tandteknikerprogrammet får fint betyg för det examensmål som handlar om bedömning och utvärdering av kvaliteten på tandtekniska arbeten, men underkänns i ett annat mål, om förståelse för produkter och material som används inom tandvården och deras påverkan på allmänhälsan, munhälsan och miljön. UKÄ:s samlade bedömning blir därför att utbildningen håller bristande kvalitet.
Även kandidatexamen inom tandteknik bedöms hålla bristande kvalitet.
Stor vikt vid examensarbeten
Tandläkarprogrammet fick omdömet mycket hög kvalitet för det examensmål som handlar om sambandet mellan patientens orala hälsotillstånd och det allmänna hälsotillståndet, ett examensmål som nästan är identiskt med det mål där tandhygienistprogrammet anses hålla bristande kvalitet.
– Granskningen lägger stor vikt vid analyser av enskilda examensarbeten, och det kan vara avgörande för bedömningen vilka exjobb som tas med i utvärderingen, säger Annika Ekestubbe som en förklaring till hur det kan komma sig att två så nära besläktade utbildningar kan få så olika omdöme för samma examensmål.
I gott sällskap
Totalt underkändes alltså tre av de sex utbildningar som ges inom odontologi vid Sahlgrenska akademin, men i hela landet var det betydligt fler utbildningar inom området vars examenstillstånd nu ifrågasätts. Bland annat ifrågasätts tandläkarprogrammen i Malmö och vid Karolinska Institutet. Tandhygienistprogrammet underkänns vid KI och vid universitetet i Karlstad.
– Vi är förundrade över att det var så många av de utvärderade utbildningarna inom odontologi som fick omdömet bristande kvalitet, säger Annika Ekestubbe.
Här kan du läsa hela UKÄ:s granskning: http://kvalitet.uk-ambetet.se/resultatsok?utvarderingar=odontologi