Sjuksköterskeprogrammet och kandidatexamen inom omvårdnad i Göteborg uppfyller samtliga examensmål, och Universitetskanslerämbetet bedömer att båda utbildningarna håller hög kvalitet.
Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har precis avslutat en omfattande utvärdering av 24 utbildningar som leder till sjuksköterskeexamen och 25 utbildningar som leder till kandidatexamen inom omvårdnad samt omvårdnads- och vårdvetenskap. De allra flesta, 40 av 49 utbildningar, får omdömet ”hög kvalitet”. Endast två utbildningar fick det högsta betyget ”mycket hög kvalitet”.
De två utbildningar som får högst omdöme i utvärderingen är sjuksköterskeexamen vid Malmö högskola och kandidatexamen vid Linnéuniversitetet, får det högsta omdömet ”mycket hög kvalitet”. Sju av utbildningarna bedöms ha ”bristande kvalitet”. Bristerna handlar framför allt om att studenternas examensarbeten saknar vetenskaplig grund.
Bedömargruppen lyfter fram att studenternas examensarbeten generellt sett har ökat i kvalitet de senaste åren. Den vetenskapliga grunden i utbildningarna har haft en central betydelse i utvärderingen och bedömargruppen ser att lärosätena arbetar med att stärka vetenskapligheten i utbildningen men även att utveckla studentens självständighet och kreativa och kritiska förmåga.
I UKÄ:s utvärderingssystem läggs bland annat fokus på studenternas examensarbeten. I den här utvärderingen har universitetens och högskolornas självvärderingar samt intervjuer med studenter och lärare på lärosätena spelat en större roll än vanligt. Anledningen är att det i många fall inte har varit möjligt att utvärdera flera av examensmålen för sjuksköterskeexamen i studenternas examensarbeten.
Här kan du läsa hela utvärderingen från Universitetskanslersämbetet: http://goo.gl/Fcr4O2