Snart kan Göteborg vara en nationell nod för vidareutbildning av specialistläkare. Även om det saknas formella myndighetskrav på sådan utbildning, har Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset både den vilja och den kompetens som krävs, skriver dekanus Olle Larkö i sin krönika.
Vår professionella utbildningsorganisation får chansen att visa framfötterna.
”I höstas argumenterade jag både på DN Debatt och här i Akademiliv för att det borde finnas ett myndighetskrav på att svenska specialistläkare måste vidareutbilda sig och hålla sig uppdaterade om utvecklingen inom sitt fält. Inga sådana krav är i sikte, men Sahlgrenska akademin är redo att axla ansvaret tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Göteborg har goda chanser att bli en nationell nod för klinisk vidareutbildning av läkare, med vår translationella forskningsprofil och de goda relationerna mellan akademi och sjukhus.
I realiteten blir den kliniska vidareutbildningen en förlängning av sjukhusets ST-kurser, där akademins anställda i högsta grad är delaktiga. Som ett första steg planerar vi vidareutbildning för operationspersonal, där kirurger kan öva på nya operationsmetoder och tekniker. Vi har redan en sådan utbildningsmiljö här på Medicinareberget. Tillsammans med SU ska vi ta fram ett program för träningen och systematisera utbildingen. Enligt planen ska denna kirurgiska vidareutbildning vara igång inom något år.
Det må så vara att det saknas formella krav på vidareutbildning i Sverige, men internationellt finns striktare regler. Inom EU finns ett nytt initiativ som innebär att Sverige snart måste börja rapportera vilka aktiviteter för läkares vidareutbildning vi har. Som det ser ut idag är det lätt att rapportera detta – för det är nämligen noll.
Bara inom min egen specialitet dermatologi publiceras flera hundra sidor ny kunskap – varje dag. Därför vet jag att det finns ett stort hål att fylla när det gäller vidareutbildning för specialister i Sverige. Vår lösning tillsammans med SU är bra för alla inblandade. Vår professionella utbildningsorganisation får chansen att visa framfötterna. Offentliga och privata huvudmän inom vården får den utbildning de behöver för att upprätthålla en hög vårdkvalitet.”