I slutet av förra året försvarade Margit Alt Murphy sin avhandling om hur hur 3D-teknik från filmindustrin kan användas för att analysera strokepatienters rörelser. Avhandlingen uppmärksammades i svensk media, och även brittiska BBC gjorde en radiointervju med den tidigare doktoranden vid Sahlgrenska akademin.
Här kan du höra radiointervjun med Margit Alt Murphy i BBC: http://www.bbc.co.uk/programmes/p01s2ynv
Margit Alt Murphy och hennes forskarkollegor använde motion capture-teknik för att filma vardagliga rörelser hos drygt etthundra personer, både friska och personer med stroke. 3D-animationerna har gett en helt ny detaljkunskap om strokepatienters rörelseförmåga – en kunskap som kan hjälpa patienterna till en mer effektiv rehabilitering.
– Datatekniken ger en både bättre och mer objektiv dokumentation av problemen i patientens vardag än vad en mänsklig observation gör. Med 3D-tekniken kan vi mäta patientens rörelser i siffror, vilket gör att även små förändringar i rörelsemönstret upptäcks och på ett tydligt sätt kan återkopplas till patienten, säger Margit Alt Murphy.
Tekniken är avancerad, men för patienten är metoden enkel. I studien försågs försökspersonerna med små runda reflexbollar på arm, bål och huvud och därefter instruerades att dricka vatten ur ett glas. Rörelsen dokumenteras av höghastighetskameror vars infraröda ljus reflekteras av bollarna, och sänds tillbaka till datorn där de skapar en 3D-animering i form av en streckgubbe.