Forskare inom Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset inleder snart en randomiserad klinisk studie som jämför fetmakirurgi med livsstilsförändring som behandling för ungdomar under 18 år med svår fetma. Projektet, som fått ny finansiering från VINNOVA, har som mål att alla ungdomar med svår fetma ska erbjudas den bästa, individanpassade vården, oavsett var i landet de bor.
Huvudsyftet är att få bort dagens stora regionala skillnader i vården av ungdomar med svår fetma, och i stället implementera en nationell struktur av fyra samverkande bedömningscentra för ungdomar mellan 12 och 18 år. Tanken är att upprätta nationella rutiner och utveckla omhändertagande och bedömning.
– Med liknande kriterier och beslutsstöd ska vi successivt etablera en kedja av kompetenscentra som möjliggör systematisk utvärdering av behandlingsstrategier och genererande av kunskap som kommer att vara ett starkt underlag för beslutsfattande för behandlingen av svår fetma i denna åldersgrupp, säger forskningsprojektets ledare Torsten Olbers vid avdelningen för gastroforskning.
Undersöker effekten av magsäcksoperation för ungdomar
I en tidigare studie (AMOS) genomförd av forskarlaget, opererades 81 tonåringar under 18 år med gastric bypass. Hittills har studien visat att ungdomarna klarade behandlingen väl, och de gick också ner nästan exakt lika mycket i vikt som en vuxen kontrollgrupp. Inom kort kommer 15 ungdomar med svår fetma mellan 16 och 18 år att genomgå fetmakirurgi. I ett senare skede kommer även femtio tonåringar mellan 13 och 15 år att delta i en studie där hälften magsäcksopereras och hälften får en traditionell medicinsk behandling som inleds med diet.
Nationella samarbeten
Forskarna i projektet samarbetar med flera partners inom näringslivet för att prova ut nya strategier för den traditionella medicinska behandlingen. Studien leds från Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus, men även Rikscentrum för Barnfetma inom Stockholms läns landsting och enheter inom Region Skåne kommer att delta i studien.
Studien ska ge svar på om en magoperation redan i tidiga tonåren kan öka både den medicinska hälsan och ungdomarnas livskvalitet.
– Genom en randomiserad kontrollerad studie vill vi klargöra eventuella vinster med omedelbar obesitaskirurgi, jämfört med livstilsintervention i denna grupp, säger Torsten Olbers.
En rad positiva effekter väntas
Om projektet lyckas kommer det att ge en rad positiva effekter både för ungdomar med svår fetma och för samhället i stort. Lägre kroppsvikt minskar risken för bland annat hjärt-kärlsjukdom, cancer och förtidig död, och leder dessutom till ökad livskvalitet.
– Ungdomar under 18 år med svår fetma är en ytterst utsatt grupp i samhället. Vårt mål är att de ska kunna leva ett normalt liv igen, säger Torsten Olbers.
Med bidrag från Vetenskapsrådet och VINNOVA
Projektet har finansierats av Vetenskapsrådet inom utlysningen för kunskapsluckor i hälso- och sjukvården, och fick nyligen ytterligare 6,4 miljoner kronor i tilläggsfinansiering från VINNOVA. Tilläggsfinansieringen ska användas för implementering av resultat inom det VR-finansierade projektet. De projekt som får tilläggsfinansiering av VINNOVA ska omsätta genererad kunskap till praktisk implementering med utvärderat och dokumenterat hälsoekonomiskt värde. Projekten valdes ut på kriterierna samverkan, genomförbarhet och potential för samhällsnytta eller tillväxt.
Peter Friberg skriver
Kul, Torsten. Spännande väg framåt!