Äldre personer idag är mer fysiskt aktiva och i bättre fysisk form än tidigare generationer. Trots detta verkar oro för framtida hjälpbehov vara ett hot för ett gott åldrande. Det visar en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin, som försvaras nu på fredag.
Inom ramen för befolkningsstudierna i Göteborg, H 70, har 75-åringar i Göteborg födda 1930 (undersökta 2005) jämförts med 75-åringar födda 1911-12 (undersökta 1987). Studien visar att dagens 75-åringar både är mer fysiskt aktiva och har bättre fysisk kapacitet än de som föddes tjugo år tidigare.
– Mer än varannan svensk 75-åring tar en daglig promenad på minst 30 minuter. Det är en aktivitet som är kopplad till både fysisk, mental och social hälsa, säger Helena Hörder som skrivit avhandlingen.
En stadigt ökande genomsnittlig livslängd har gjort äldres hälsa och livskvalitet till en högprioriterad samhällsfråga. Men vad ett gott åldrande egentligen innebär har aldrig granskats vetenskapligt bland äldre personer i Sverige.
Att ha värdigheten kvar, trots ökad risk för beroende och skörhet är enligt en studie vid Sahlgrenska akademin, de viktigaste faktorerna för ett gott åldrande om du frågar äldre svenskar.
– Äldre personer vill vara aktiva och självständiga så länge det bara går, men i ett samhälle som värderar självständighet högt är det extra viktigt att samhället uppmärksammar äldres oro inför eventuellt framtida beroende, säger Helena Hörder.
Helena Hörder och hennes kollegor har i en separat studie också jämfört 75-åringar i Göteborg med 75-åringar i Iran. Studien visar att skillnaderna mellan dessa två länder är betydligt större än generationsskillnaden i Sverige.
Befolkningsstudien H70 utökas nu, genom att en ny generation av 70-åringar (födda 1944) börjat undersökas inom ramen för H70.
– Detta möjliggör ytterligare jämförelser av generationsskillnader och det nya åldrandet, säger professor Ingmar Skoog, ledare för det nya äldreforskningscentrumet AGECAP som invigs under våren, och handledare för avhandlingen tillsammans med Kerstin Frändin.
Här kan du läsa artikeln om 75-åringar i Iran:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=h%C3%B6rder+iran
Här kan du läsa studien om promenadvanor:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23001468
Här kan du läsa om äldre personers egna tankar kring ett gott åldrande:
http://www.ijqhw.net/index.php/qhw/article/view/20194/26494
Här kan du läsa hela avhandlingen elektroniskt:
https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/34399