Riksrevisionens vetenskapliga råd består numera uteslutande av forskare från Göteborgs universitet. Margareta Hallberg, Maria Gustavson och Inger Ekman ska bidra till ökade kunskaper om metoder och förhållanden för att långsiktigt förbättra Riksrevisionens underlag för beslutsfattande.
Riksrevisionen har inlett ett samarbete med Göteborgs universitet angående uppdrag inom Riksrevisionens vetenskapliga råd. Rådet ska fungera som en kontaktyta mellan Riksrevisionen och Göteborgs universitet, vilket ska bidra med att ge Riksrevisionen mångvetenskapliga perspektiv på olika kunskapsfronter, identifiera väsentliga trender, samhällsutmaningar, områden och problem för granskning. Kunskapsutbytet ska ske genom seminarier i samverkan med Riksrevisionen.
Det här är rådets nya ledamöter sedan 1 november 2013:
Inger Ekman, institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Sahlgrenska akademin
Inger Ekman är legitimerad sjuksköterska, professor i omvårdnad och föreståndare för Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet (GPCC). Inger Ekman är intresserad av olika aspekter av att leva med kronisk sjukdom. Huvuddelen av hennes forskning har rört äldre patienter med kronisk hjärtsvikt.
Maria Gustavson, statsvetenskapliga institutionen vid Samhällsvetenskapliga fakulteten
Maria Gustavson är doktor i offentlig förvaltning och lärare och forskare vid statsvetenskapliga institutionen och the Quality of Government Institute (QoG-institutet). Maria Gustavsons pågående forskning fokuserar framför allt på revisionens roll inom demokratin och betydelsen av revision för den offentliga sektorns verksamheter. Övriga forskningsområden är förvaltningsreformer i utvecklingsländer, särskilt i Afrika söder om Sahara samt dynamiken i relationen mellan internationella normer och lokala kontexter.
Margareta Hallberg, institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori vid Humanistiska fakulteten
Margareta Hallberg är professor i vetenskapsteori och dekan vid Humansistiska fakulteten. Margareta Hallbergs forskning fokuserar på empiriska studier av vetenskap och forskning med en orientering mot science studies. Hennes syn på vetenskapsteori kännetecknas av en balansgång mellan sociologi och filosofi. Margareta Hallberg intresserade sig tidigt för kontroversstudier och för andra, liknande perspektiv som prioriterar deskriptiva och analytiska ansatser framför normativa, med avseende på både epistemologi och politik.
Kort om Riksrevisonen
Riksrevisionen är en del av riksdagens kontrollmakt och granskar vad statens pengar går till och att de används på rätt sätt. Genom att genomföra oberoende revision av statliga myndigheter och verksamheter bidrar Riksrevisonen till att stärka den demokratiska insynen, till en god resursanvändning och en effektiv förvaltning i staten. Det vetenskapliga rådet finns till för att långsiktigt förbättra Riksrevisionens underlag för beslutsfattande www.riksrevisionen.se.