Nästa år ska lärosätena ta fram mål för hur stor del av de nyrekryterade professorerna som ska vara kvinnor. Det föreslår regeringen. Hur ser situationen ut idag? Vetenskapsrådets tidning Curie har pratat jämställdhet med representanter för fyra lärosäten.
Andelen kvinnor inom akademin ökar visserligen på alla nivåer, men det går långsamt. Det gäller särskilt andelen professorer, där bara 23 procent var kvinnor år 2011.
Våra skiftande regeringar har sedan 1997 satt upp mål för hur stor andel nyrekryterade professorer som ska vara kvinnor. Nuvarande mål gäller för perioden 2012–2015. Från 2015 föreslås att lärosätena själva ska vara med och ta fram målen. Syftet är att snabbare öka andelen kvinnor. Avsikten med den nya modellen är en högre ambition för att få jämnare könsfördelning bland samtliga professorer jämfört med i dag.
Vid Göteborgs universitet har rektor beslutat att universitetet varje gång en professorstjänst utlyses ska undersöka om det finns lämpliga kvinnor för tjänsten, internationellt och i Sverige.
– De ska aktivt sökas upp och uppmuntras att söka. Det finns kommittéer som är ansvariga för det, säger Helena Lindholm Schulz, prorektor vid universitetet till Curie.
På GU är idag 27 procent av professorerna kvinnor.Ytterligare en strategi för att öka andelen är att inom universitetet leta efter kvinnor som är så meriterade att de bör kunna befordras till professorer. På så sätt har 49 kvinnor identifierats och uppmuntrats att göra en testansökan om befordring. Ansökan granskas av externa experter som också lämnar synpunkter om vad mer som krävs för att den sökande ska kunna befordras. Göteborgs universitet har krav på sig från regeringen att minst 40 procent av professorerna vid universitetet ska vara kvinnor år 2015.
Det kan jämföras med Malmö tekniska högskolas kvinnliga professorer som idag utgör 38 procent, vilket placerar högskolan i topp i Sverige,
Läs vad de andra lärosätena säger: