Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Kerstin Landin-Wilhelmsen vill höja handledarnas status

14 januari, 2014

Kerstin Landin-Wilhelmsen
”Jag har ett spännande liv som läkare.” Kerstin Landin-Wilhelmsen är en av tolv som utnämnts till professor vid Sahlgrenska akademin under 2013. I sin forskning studerar hon bland annat benreglerande hormoner.

Hon ser sig som en ambassadör för universitetet i hela sjukhusregionen.
– Kursledarskapet för medicinstudenterna är min klart viktigaste uppgift nu, säger Kerstin Landin-Wilhelmsen, ny professor i medicin.

Kerstin Landin-Wilhelmsen vill synliggöra läkarstudenterna i sjukvården. Under hösten har hon rest runt till alla sju sjukhus i Västragötalandsregionen och Halland som universitetet nu samarbetar med och träffat de läkare som är handledare.
– Det gäller att höja handledarnas status. Många av läkarna jag träffat visar ett stort engagemang. Det betyder mycket för dem att få tillhöra akademins verksamhet. När jag kom till mötet i Borås satt 60 läkare där. Vilken lycka att få se deras intresse!

Med sin nya professur kan hon ägna mer tid åt forskning och undervisning och trappar ner sitt arbete med endokrinpatienter. I år har hon 122 studenter i internmedicin, betydligt fler än i fjol.
– Det ställer stora krav på oss att ha bra verksamhetsförlagd utbildning och att det finns bra förebilder på sjukhusen i Borås, Alingsås, Varberg, Lidköping, Kungälv, Skövde och NÄL för de blivande läkarna.

Började som idrottslärare

Kerstin Landin-Wilhelmsen växte upp i Kalmar, läste till gymnastikdirektör, jobbade som idrottslärare några år innan hon flyttade till Lund och läste medicin. Under sin tjänstgöring på hjärtintensiven i Malmö blev hon erbjuden en tjänst med bland annat benforskning i Göteborg. ”Perfekt för dig som är gymnastikdirektör, sa professorn.”
– Jag som skulle bli kardiolog bytte tvärt bana och kom att dubbelspecialisera mig i invärtesmedicin och endokrinologi. Så kan det gå, säger hon och ler stort.

Så småningom blev Kerstin Landin-Wilhelmsen adjungerad professor år 2002 och lyckades bland annat få in ett, som hon säger, hormonpaket i Världshälsoorganisationen WHOs MONICA-studie, där 38 länder deltar. Under 20 år har hon också haft patienter på benmottagningen. I ett annat mångårigt forskningsprojekt hon startat har bensköra kvinnor fått tillväxthormon. Nu görs en uppföljning och resultatet kan jämföras med data ur MONICA-studien.
– Visserligen är det många stora projekt, men de korsbefruktar varandra. Jag har jobbat dubbelt under långa perioder och sällan kommit hem före åtta. Men min man förstår att forskningen är en livsstil. Han är också forskare, och dessutom bra på att sköta marktjänsten hemma.

Livgivande möten

När Kerstin Landin-Wilhelmsen berättar om sin forskarbana blir det tydligt hur tillfälligheter har styrt hennes väg. Som när hon skrev en uppmärksammad lärarhandledning om att ordna lägerskola på cykel, och tack vare den fick i uppdrag att vara Cykelfrämjandets ambassadör i USA. Det ledde till att hon stannade ett år.

En enorm vilja och uthållighet när det gäller att genomdriva projekt verkar hon också ha. Kryddan i livet är möten med människor, gärna från andra länder. Därför gillar hon också att ha många internationella doktorander.

Vad har du mer på gång?

– En ny studie om bisköldkörteln. Och så är jag fortfarande ansvarig för det nationella vårdprogrammet för kvinnor med Turners syndrom.  Det är ett omfattande utvecklingssamarbete med läkare inom åtta discipliner vid Sveriges alla universitetssjukhus. I stort baseras de internationella riktlinjerna på vårt arbete.

Kerstin Landin-Wilhelmsen delar gärna med sig av sina erfarenheter, kanske är det därför hon trivs så bra med att handleda doktorander. Hon vill lära dem att bli självständiga och hennes råd till dem kan låta så här:
– Var alltid lyhörd för tillfälligheter och vad som händer i samhället. Då kommer framstegen. Som läkare får du aldrig sluta att vara detektiv. Ställ frågor och tänk vidare. Patienten ska alltid få en diagnos. Du klurar ut det, bara du är nyfiken.

AV: MONICA HAVSTRÖM

Dolda talanger: Tävlade i SM i höjdhopp som ung. Friidrotten banade väg för en sund livsstil och kamratskap för livet. Bra röstresurser, har sjungit i kör sedan skoltiden. Skriver slagfärdiga texter till disputationsmiddagar.

 

Av: Monica Havström
Taggat med: endokrinologi, invärtesmedicin, Kerstin Landin-Wilhelmsen, medicinstudenter, professor i medicin

Kommentarer

  1. Per Olof Janson skriver

    15 januari, 2014 vid 17:40

    Grattis Kerstin till utnämningen!
    En angenäm bieffekt till Turnerprogrammet var ett bejublat möte på Ullevi med Rolling Stones
    Tack för det och för en hel massa andra samarbeten!
    /Peo

  2. ove.andersson skriver

    15 januari, 2014 vid 18:55

    så roligt o välförtjänt tycker en
    medarbetare från förr.
    Kerstin gratuleras!
    Ove K Andersson professor em.

    • Kerstin Landin skriver

      21 augusti, 2014 vid 16:55

      Stort tack P-O och Ove!
      Har mött Er båda efter detta inlägg men vore tacksam för Din e-postadress Ove, saknar den, för vidare kontakt. P-O:s har jag. Tack mina trogna supporters!

      Många hälsn,
      Kerstin
      kerstin.landin-wilhelmsen@gu.se

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor