Javier Miralles Fusté har fått bidrag från Vetenskapsrådet för att genomföra en tid som postdok vid The Salk Institute for Biological Studies i La Jolla, Kalifornien. Hans avhandling, som han försvarade vid Karolinska Institutet förra året, handlade om mitokondriell DNA-replikation. Sedan disputationen har Javier Miralles Fusté varit verksam i Göteborg.
Vad betyder det för dig att få detta bidrag från VR ?
Jag är mycket glad. I detta inledande skede av min karriär betyder det mycket att få stöd av en sådan prestigefylld finansiär. Nu kan jag verkligen fokusera och lägga all min energi på forskning.
Vilka forskningsfrågor kommer du att fokusera på ?
Jag kommer att studera sambandet mellan replikerings stress och ALT-mekanismen . Cancerceller har en förmåga att bevara längden på sina kromosomändar (telomererna), vilket ger dem förmåga att dela sig i oändlighet . I de flesta humana cancerformer sker detta också vanligtvis genom aktivering av telomeras, ett proteinkomplex som specifikt förlänger kromosomändar, men vissa tumörer kan använda en annan reaktionsväg som kallas alternative lengthening of telomeres, eller ALT. Forskning har visat att denna alternativa reaktionsväg kan aktiveras när telemeras har inaktiverats, och det betonar hur viktigt det är att förstå ALT-mekanismen. Labbet jag ska besöka, Karlseder lab, har för första gången kunnat skapa ALT i odlade celler och preliminära resultat tyder på att defekter i DNA -replikation vid telomererna är något av det första som sker under ALT-etablering . Så jag kommer att studera denna process i detalj med det långsiktiga målet att utforma effektiva cancerbehandlingar.
Vilka metoder kommer du att använda?
Jag kommer att använda flera avbildningstekniker, speciellt live cell imaging, och så att vi kan analysera dynamiken i telomerer och de proteiner vi intresserar oss för i levande celler. Det finns en fantastisk biofotonisk anläggning vid The Salk Institute som jag kommer att använda.
Hur ser du på din framtid som forskare?
Jag planerar att komma tillbaka till Sverige, eftersom det är ett bra land för forskning. Efter denna postdok vill jag starta min egen forskargrupp med fokus på de molekylära mekanismer som är involverade i DNA -replikation och de sjukdomar som är associerade med defekter i denna process. Denna period i USA kommer säkert att hjälpa mig mycket i mitt mål att bli en självständig forskare.
AV: Elin Lindström Claessen