Bild- och interventionscentrum (BoIC) ska bli ett nav för forskning, diagnostik och behandling. Rum efter rum kommer att vara fyllda av den senaste medicinska bildtekniken, men Sven Ekholm, som handplockats av Sahlgrenska akademins ledning för att driva akademiseringen av BoIC, lyfter gärna fram ett rum av en helt annan karaktär:
–När det gäller idéer, kreativitet, möten och samarbeten är fikarummets placering helt avgörande. Helst skulle jag vilja se ett stort fikarum som man måste passera under sin arbetsdag, eller på väg till sitt arbete i BoIC-huset, oavsett var man arbetar. Det skulle bidra till att skapa en multidisciplinär vi-känsla i huset.
Sven Ekholm har just återvänt till Göteborgs universitet, efter flera år som professor i neuroradiologi vid University of Rochester, New York. Då, när han lämnade Göteborg och Sverige, ville han kunna fokusera mer på forskningen. För tillfället är den aktiva, egna forskningens tid förbi för Sven Ekholm, som håller på att avsluta sitt sista projekt i USA. Att han nu lämnar forskningen menar han är en förutsättning för att han ska kunna arbeta med den akademiska uppbyggnaden av BoIC.
– Jag ska inte bygga ett palats åt mig själv och det kan vara svårt att ha det här uppdraget och samtidigt själv vara forskningsaktiv, säger han.
Ett tilltalande erbjudande
Egentligen hade han bestämt sig för att gå i pension, 66 år gammal. Njuta av barnbarn och golf tillsammans med sin hustru. Erbjudandet från Sahlgrenska akademin ändrade abrupt på planerna. Han tilltalades av chansen att få bidra till en god akademisk miljö, där forskningens möjligheter står i fokus.
– Det ska finnas en multidisciplinär vi-känsla både i den kliniska och i den akademiska vardagen inom BoIC. Då gäller det att vi får till ett nära samarbete mellan alla inblandade discipliner, säger Sven Ekholm, som menar att ett framgångsrikt Bild- och interventionscentrum kommer att driva både kompetens och kunskap inom moderna bildgivningstekniker framåt:
– Det kommer att stärka regionens profil inom forskning, utveckling och riksspecialistvård.
Mer än ett hus
För Sven Ekholm handlar BoIC inte bara om den byggnad med avancerad medicinsk utrustning som nu reser sig mitt på Sahlgrenskas sjukhusområde. Sven Ekholm menar att hans viktigaste uppgift är att skapa goda förutsättningar för samarbete på alla nivåer: inom de specialiteter som kommer att finnas i BoIC, mellan dessa specialiteter och även utåt, gentemot samhället i stort.
– Det gäller att skapa en miljö som gynnar möten och gemenskap över ämnesgränserna. Många tror att jag skämtar när jag pratar om mina fikarum, men det är fullt allvar. Det är inte sällan det är just där som de mest fruktsamma, gränsöverskridande möten sker, säger han.
Just nu ägnar han en stor del av sin tid åt att skapa en bred dialog om forskning och utveckling inom BoIC mellan olika kliniska och akademiska grupperingar. Han arbetar också med att identifiera den kompetens som finns, och definiera vilken kompetens som kommer att behövas i framtiden, för att förbereda nödvändiga strategiska rekryteringar.
– Vi kommer att behöva förstärka den akademiska kompetensen och grovt räknat tror jag att det rör sig om ett tiotal tjänster knutna till BoIC-verksamheten, säger Sven Ekholm.
Sven Ekholm har täta kontakter med ett externt Scientific Advisory Board, tillsatt för BoIC-projektet, som ska hjälpa till att identifiera behoven och han arbetar även på att få till en brett sammansatt prioriteringsnämnd för FoU-resursen relaterad till imaging.
Enorma mängder data
Modern medicinsk avbildning ger nya möjligheter inom både diagnostik och behandling. Teknikerna genererar enorma mängder elektronisk data och hur forskningens stora datamängder ska lagras säkert, effektivt och ekonomiskt är en aktuell fråga för BoIC.
– Lagringen måste vara säker, så att data inte skadas eller blir tillgänglig för fel personer, men ändå så tillgänglig så att alla som behöver och har tillstånd att se bilderna enkelt kan få tillgång till dessa, säger Sven Ekholm, som för detta ändamål nyligen kontaktat Bild- och Funktionsregistret (BFR), som är en informationsinfrastruktur inom Västra Götalandsregionen, för att bedöma möjligheterna till ett separat arkiv för lagring av forskningsdata:
– Med hjälp av BFR skulle man kunna få en säker lagring av alla bilddata till ett fördelaktigt pris. Patientsekretessen skulle kunna garanteras genom att data anonymiseras innan de skickas vidare till andra forskare. Informationen kan därmed göras tillgänglig även för forskare som inte lyder under den sekretesslagstiftning som i övrigt gäller inom sjukvården.
En annan utmaning för såväl forskning som klinik är att elektronisk rådata i många fall först måste bearbetas med speciella mjukvaruprogram innan de kan tolkas. Detta är ofta en tidskrävande och inte helt enkel process.
– Det bästa vore om detta kunde skötas av personer som är särskilt utbildade i att hantera programvaran. Jag skulle gärna se att det skapades ett så kallat Imaginglab inom BoIC, en enhet som ska analysera dessa stora rådatamängder till hjälp för både klinisk rutin och forskningsstudier, säger Sven Ekholm.
Hellre ett stort än flera små
I USA finns ett 60-tal Clinical Translational Science Institute, CTSI, som är moderna biomedicinska forskningsinstitut knutna till lokala universitet. Instituten samordnar och stödjer medicinsk forskning, från cellen till patienten, med målet att föra ut resultaten till gagn för vård och samhälle. Precis som i BoICs fall har dessa institut ett stark fokus på regionala samarbeten. Sven Ekholm berättar att han nyligen besökt ett av dessa center, knutet till University of Rochester. Mot slutet av ett samtal med tre ansvariga direktörer frågade Sven Ekholm om det var något de önskade att de hade gjort annorlunda.
– De berättade då att de hade varit klara över fikarummens betydelse och noga placerat ett, centralt fikarum på varje våning där personalen samlas och diskuterar. Man har emellertid noterat att dessa möten tenderar att bara omfatta den egna gruppen på respektive plan och således uppstår ingen lodrätt kommunikation mellan våningsplanen. Om de fick göra om något skulle de ha byggt ett enda centralt placerat fikarum, säger Sven Ekholm med ett menande leende.