Kerstin Wentz, psykolog och forskare på avdelningen för arbets- och miljömedicin, ska göra en långtidsstudie av återhämtningens betydelse för arbetsförmågan. AFA Försäkring bidrar med två och en halv miljoner kronor till studien.
Forskningsprojektet handlar om det friska åldrandet. Andra studier har visat att arbetsvillkoren kan avgöra om det är möjligt att fortsätta arbeta fram till pensioneringen, och denna studie ska nu undersöka hur trötta förvärvsarbetande inom olika yrken och i olika åldrar är efter arbetet, och vilka möjligheter de har att ta paus under arbetsdagen. För studien ska undersköterskor inom åldringsvården, socialsekreterare och byggnadsarbetare få svara på flera enkäter under två års tid.
– Syftet är att utfärda rekommendationer för att skapa balans mellan arbetskrav och återhämtning under arbetsdagen, säger Kerstin Wentz.
Katarina Åström skriver
Hej!
Låter som en klok studie då det idag finns många yrkeskategorier där man med stor sannorlikhet inte orkar arbeta fram till den nya rekommendationerna. En yrkeskategori som det drabbar är fritidspedagoger och förskollärare som är i barngrupp långt mer tid av arbetsdagen än sina kollegor lärare samt att det idag är mycket större barngrupper än vad det var för 15 år sedan då barngrupperna var 16-17 i syskongrupp och 12-13 i småbarnsgrupp mot idag dagens 18-21 i syskongrupper och 16 i småbarnsgrupper. Fritidsgrupperna är idag på vissa skolor mer ”förvaring” än att det finns utrymme för pedagogerna att ha kvalitativ pedagogisk verksamhet. Föreställ dig stressen att arbeta i den ständiga ljudnivå som oundvikligt är idag på skolor och förskolor med de stora barngrupperna samt otillfredställelesen som pedagog aldrig känner att man kan göra sitt arbete på det kvalitativa sätt man utbildat sig. Denna upplevelse delar säkert många lärare men de har mer förlagd arbetstid utanför barngrupp och undviker därmed den höga ljudnivån.