Johan Boughardt Fagman, Lisa Buvall, Helena Carén, Anders R Clausen, Anna Martner och Louise Olofsson. Så heter de sex unga forskare som utsetts till de första mottagarna av Sahlgrenska akademins återvändarbidrag, en halv miljon kronor vardera.
Återvändarbidraget är en del av fakultetens strategiska satsning på unga forskare. Bidraget betalas ut till mottagarnas institution, och är tänkt att fungera som en grundplåt för de unga forskarnas etablering på Sahlgrenska akademin.
Johan Bourghardt Fagman disputerade 2010 vid institutionen för medicin. Efter att ha fortsatt sitt arbete i sin handledares Åsa Tivestens grupp under en tid, åkte han till University of California, USA för sin internationella postdoktorsvistelse med anslag från Vetenskapsrådet. Under våren 2014 ska Johan Bourghardt Fagman fortsätta som postdoktor vid avdelningen för kirurgi, där han ska studera uppkomsten av cancer i bukspottskörteln. Den forskningsmetodik och de experimentella modeller som Johan Bourghardt Fagman lärt sig i USA bedöms ha hög klinisk relevans, är nytänkande och håller hög kvalitet.
Lisa Buvall disputerade 2006 på Wallenberglaboratoriet, och arbetade därefter som postdok i njurforskaren Börje Haraldssons grupp. För att lära sig mer om cellsignalering i njurens filtrationsbarriär valde Lisa Buvall att fortsätta som postdoktor i en grupp vid Miami University som är ledande inom cellsignalering i njurspecifika celler. Lisa Buvall flyttade senare med den amerikanska forskargruppen till Harvard Medical School i Boston. Under sin tid i USA har Lisa Buvall etablerat sin egen forskningslinje, genom sin upptäckt att regleringen av proteinet RhoGTPaser har stor betydelse för att njurens filter ska bevaras intakt. Hon ska nu komma tillbaka till Sahlgrenska akademin, och här komplettera Börje Haraldssons och Jenny Nyströms forskargrupper vid Sahlgrenska akademin.
Helena Carén kom hon tillbaka till Sahlgrenska akademin för ett drygt år sedan, efter en post-dok vid UCL i London, och håller nu på att bygga upp sin egen forskargrupp på Sahlgrenska Cancer Center. Helena Carén arbetar med epigenetisk reglering. Med epigenetiska processer styr celler vilka gener som ska uttryckas och vid en felaktig reglering kan cancer uppkomma.
Anders Clausen disputerade i Lund inom genetik, och är just nu postdoktor i North Carolina, vid ett NIH-institut som är världsledande inom DNA-replikation, National Institute of Environmental Health Sciences. Där har han blivit expert på Next generation Sequencing, och arbetar också med en helt ny metod som sannolikt kan användas för att kartlägga en specifik sträng av ribonukleotider där enstaka nukleotider kan urskiljas. Denna metod borde kunna tillämpas på hela genom från många olika organismer eller celltyper.
Anna Martner disputerade 2009 inom immunologi och mikrobiologi. Efter en tid som postdoktor i Kristoffer Hellstrands grupp fick hon anslag från Vetenskapsrådet för att kunna åka till Moffitt Cancer Center i Tampa, Florida. Just nu är Anna Martner forskare inom Sahlgrenska Cancer Center, med finansiering från Svenska sällskapet för medcinsk forskning, där hon leder en mindre forskargrupp. Hon arbetar med ett translationellt projekt om myeloid leukemi, och forskningen genomförs i nära samarbete med hematologer som bland annat bidrar med unika patientprover.
Louise Olofsson återvände nyligen till Göteborg efter fem år som postdoktor vid University of California, San Fransisco. Där intresserade hon sig främst för nervceller i hyptalamus, och studerade hur dessa känner av och tar till sig olika hormoner som är inblandade i energibalansen. Vid Wallenberglaboratoriet kombinerar Louise Olofsson nu kunskaper och erfarenheter från sina postdoktorala studier med de hon fått under sin forskarutbildning, och skapar på så vis nu en egen forskningslinje. Inom ett projekt ska hon undersöka den centrala regleringen av fettvävnad och bestämma effekterna av dieten på denna förordning.