Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Forskar för att fler kvinnor ska bli stärkta av att föda barn

3 december, 2013

Ingela Lundgren
Ingela Lundgren (foto Elin Lindström Claessen, Sahlgrenska akademin)

Att föda barn är en existentiell upplevelse, som kan vara oerhört positiv och stärkande för kvinnan. Men en del kvinnors förlossningsupplevelse blir raka motsatsen, en traumatisk mardröm. Barnmorskans arbete i förlossningsrummet kan vara avgörande för hur kvinnans upplevelse blir. 

– Barnmorskans roll under förlossningen är en balansakt, som innebär både att vara följsam och anpassningsbar, men också kunna gripa in och lotsa den födande kvinnan genom förlossningen, säger Ingela Lundgren, ny professor i reproduktiv och perinatal hälsa som forskar om hur barnmorskan kan stödja kvinnan på förlossningsavdelningen.

Sedan tre år tillbaka är Ingela Lundgren prefekt för institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Hon beskriver prefektjobbet som slitsamt, men hon gillar det eftersom hon kan påverka. Och även om prefektskapet tar mycket av hennes tid hinner hon med sin forskning. Bland annat är hon med i ett EU-projekt för att minska kejsarsnitten i Europa. Hon berättar att Sverige har förhållandevis få kejsarsnitt, bara 17 procent. I till exempel Italien är kejsarsnitt dubbelt så vanligt.
– En förklaring är att de kvinnor som en gång förlösts med kejsarsnitt i Sverige vid senare förlossningar i första hand föder vaginalt. I många andra länder blir det automatiskt kejsarsnitt även för andra förlossningen, säger Ingela Lundgren.
Tanken är att europeiska länder med hög andel kejsarsnitt ska lära av länder där kejsarsnitt är mindre vanligt. Projektet planerar nu interventionsstudier i Tyskland, Irland och Italien, med start i januari.

Disputerade i Uppsala
Ingela Lundgren arbetade som sjuksköterska i flera år, innan hon blev barnmorska. Redan under 1990-talet, när hon arbetade på Sahlgrenska sjukhuset, väcktes de forskningsfrågor som fortfarande är aktuella för henne.

Ingela-Lundgren-2_138
Ingela Lundgren

– En del kvinnor får en starkt positiv känsla av att föda barn, medan andras upplevelse är rent traumatisk. Jag frågade mig vad vi på förlossningen kan göra för att så många som möjligt ska få en stärkande och positiv upplevelse av sin förlossning, säger Ingela Lundgren. Mycket studier handlar om problem och risker i samband med förlossning men jag är också intresserad av faktorer som är stärkande. Våra studier visar att förlossningsupplevelser kan följa kvinnan efter tio år. Vi har också visat att kvinnor som får en starkt negativ upplevelse av sin förlossning löper högre risk att utveckla förlossningsrädsla inför sin nästa förlossning, säger Ingela Lundgren.
Själv förlöste hon sin senaste kvinna för åtta år sedan, men hon hoppas inte den var hennes sista förlossning som barnmorska. Hon skulle gärna arbeta med förlossningar igen men inser att det då behövs introduktion.

Det viktiga stödet från barnmorskan
Ingela Lundgren sökte sig till Uppsala för att forska, och hennes avhandling, om frigörande och befriande möten i samband med graviditet och förlossning, kom 2002. Annan forskning hade visat att kontinuerligt stöd under förlossningen både leder till bättre förlossningsupplevelse och mindre medicinska komplikationer. Ingela Lundgrens forskning fokuserade på relationen mellan kvinnan och barnmorskan och undersökte olika metoder för hur barnmorskan kan arbeta stödjande.
– Att stärka och stödja kvinnan är en profil för Sahlgrenska akademins barnmorskeprogram, och det finns mycket belägg för att det är en viktig förutsättning för en säker förlossning, säger Ingela Lundgren.

Ett redskap i en orolig tid
Läget inom svensk förlossningsvård är bekymmersamt, menar Ingela Lundgren. All forskning pekar på hur viktigt det är med en lugn och harmonisk miljö både för de födande kvinnorna och för att barnmorskor ska kunna vara det stöd och den lots som krävs för att förlossningen ska bli säker och ge kvinnan en positiv upplevelse, men ständigt kommer nya larmrapporter om den pressade situationen på många av landets förslossningsavdelningar.
– Att föda barn är en existentiell upplevelse, med stora konsekvenser för kvinnan. Om barnmorskor på förlossningsavdelningarna ska kunna ge de bästa förutsättningarna för positiva förlossningsupplevelser behöver förlossningsvården uppmärksamma dessa dimensioner. Det behöver också tillföra mer resurser och då inte enbart i form av ekonomiska medel, säger Ingela Lundgren.

Mitt i debatten om att barnmorskor inte har tid att stödja de födande kvinnorna har en ny modell som kanske kan vägleda barnmorskorna utvecklats. Modellen kallas ”Women Centred Childbirth Care”, alltså kvinnocentrerad vård under barnafödande och har utvecklats tillsammans med kollegan Marie Berg vid Göteborgs universitet och en kollega från Island.
– Detta är ett redskap för att utveckla barnmorskors vård, och som omfattar både relation, förlossningsmiljö och kunskap, säger Ingela Lundgren, som nu ska testa modellen i vården tillsammans med sina forskarkollegor.

Det visste du inte om Ingela Lundgren:
Hon är intresserad avskönlitteratur och försöker hinna läsa och är intresserad av historia.  Hon uppskattar opera, och saknar den klassiska baletten i kulturutbudet i Göteborg.

Se Ingela Lundgren berätta om hur hennes historieintresse korsat väg med hennes egen forskning:

Publikationer i urval:

Lundgren, I., & Dahlberg, K. (2002) Midwives´ experience of the encounter with women and their pain during childbirth. Midwifery, 2, 155-164. http://www.sciencedirect.com.ezproxy.ub.gu.se/science/article/pii/S0266613802903025

Lundgren, I., Begely, C., Gross, M. & Bondas, T (2012). ’Groping throught the fog’: VBAC (vaginal birth after casearean section)  – a meta synthesis about women´s experiences, BMC Pregnancy and Childbirth. 12 (85): 21 August 2012. http://www.biomedcentral.com/1471-2393/12/85

Nilsson, C., Lundgren, I., Karlström, A. & Hildingsson, I. (2012). Self-reported fear of childbirth and its association with women´s birth experience and mode of delivery: A longitudinal population-based study, Women and Birth, 25, 114-121. http://www.sciencedirect.com.ezproxy.ub.gu.se/science/article/pii/S1871519211000412

 

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: barnmorskeprogrammet, förlossning, graviditet, institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Ny professor

Kommentarer

  1. Marie Berg skriver

    8 december, 2013 vid 09:23

    Ingela Lundgren är viktig för svensk och internationell förlossningsvård. Tack för en jättefin intervju med Ingela Lundgren; både texten och videon.

  2. Eva-Maria Wassberg skriver

    9 december, 2013 vid 04:45

    Jättebra och fina argument i den pågående barnmorskekampen! Tack!

  3. Ida Lyckestam Thelin skriver

    9 december, 2013 vid 10:30

    Tack Ingela för en fantastisk intervju!

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor