Att föda barn är en existentiell upplevelse, som kan vara oerhört positiv och stärkande för kvinnan. Men en del kvinnors förlossningsupplevelse blir raka motsatsen, en traumatisk mardröm. Barnmorskans arbete i förlossningsrummet kan vara avgörande för hur kvinnans upplevelse blir.
– Barnmorskans roll under förlossningen är en balansakt, som innebär både att vara följsam och anpassningsbar, men också kunna gripa in och lotsa den födande kvinnan genom förlossningen, säger Ingela Lundgren, ny professor i reproduktiv och perinatal hälsa som forskar om hur barnmorskan kan stödja kvinnan på förlossningsavdelningen.
Sedan tre år tillbaka är Ingela Lundgren prefekt för institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Hon beskriver prefektjobbet som slitsamt, men hon gillar det eftersom hon kan påverka. Och även om prefektskapet tar mycket av hennes tid hinner hon med sin forskning. Bland annat är hon med i ett EU-projekt för att minska kejsarsnitten i Europa. Hon berättar att Sverige har förhållandevis få kejsarsnitt, bara 17 procent. I till exempel Italien är kejsarsnitt dubbelt så vanligt.
– En förklaring är att de kvinnor som en gång förlösts med kejsarsnitt i Sverige vid senare förlossningar i första hand föder vaginalt. I många andra länder blir det automatiskt kejsarsnitt även för andra förlossningen, säger Ingela Lundgren.
Tanken är att europeiska länder med hög andel kejsarsnitt ska lära av länder där kejsarsnitt är mindre vanligt. Projektet planerar nu interventionsstudier i Tyskland, Irland och Italien, med start i januari.
Disputerade i Uppsala
Ingela Lundgren arbetade som sjuksköterska i flera år, innan hon blev barnmorska. Redan under 1990-talet, när hon arbetade på Sahlgrenska sjukhuset, väcktes de forskningsfrågor som fortfarande är aktuella för henne.
– En del kvinnor får en starkt positiv känsla av att föda barn, medan andras upplevelse är rent traumatisk. Jag frågade mig vad vi på förlossningen kan göra för att så många som möjligt ska få en stärkande och positiv upplevelse av sin förlossning, säger Ingela Lundgren. Mycket studier handlar om problem och risker i samband med förlossning men jag är också intresserad av faktorer som är stärkande. Våra studier visar att förlossningsupplevelser kan följa kvinnan efter tio år. Vi har också visat att kvinnor som får en starkt negativ upplevelse av sin förlossning löper högre risk att utveckla förlossningsrädsla inför sin nästa förlossning, säger Ingela Lundgren.
Själv förlöste hon sin senaste kvinna för åtta år sedan, men hon hoppas inte den var hennes sista förlossning som barnmorska. Hon skulle gärna arbeta med förlossningar igen men inser att det då behövs introduktion.
Det viktiga stödet från barnmorskan
Ingela Lundgren sökte sig till Uppsala för att forska, och hennes avhandling, om frigörande och befriande möten i samband med graviditet och förlossning, kom 2002. Annan forskning hade visat att kontinuerligt stöd under förlossningen både leder till bättre förlossningsupplevelse och mindre medicinska komplikationer. Ingela Lundgrens forskning fokuserade på relationen mellan kvinnan och barnmorskan och undersökte olika metoder för hur barnmorskan kan arbeta stödjande.
– Att stärka och stödja kvinnan är en profil för Sahlgrenska akademins barnmorskeprogram, och det finns mycket belägg för att det är en viktig förutsättning för en säker förlossning, säger Ingela Lundgren.
Ett redskap i en orolig tid
Läget inom svensk förlossningsvård är bekymmersamt, menar Ingela Lundgren. All forskning pekar på hur viktigt det är med en lugn och harmonisk miljö både för de födande kvinnorna och för att barnmorskor ska kunna vara det stöd och den lots som krävs för att förlossningen ska bli säker och ge kvinnan en positiv upplevelse, men ständigt kommer nya larmrapporter om den pressade situationen på många av landets förslossningsavdelningar.
– Att föda barn är en existentiell upplevelse, med stora konsekvenser för kvinnan. Om barnmorskor på förlossningsavdelningarna ska kunna ge de bästa förutsättningarna för positiva förlossningsupplevelser behöver förlossningsvården uppmärksamma dessa dimensioner. Det behöver också tillföra mer resurser och då inte enbart i form av ekonomiska medel, säger Ingela Lundgren.
Mitt i debatten om att barnmorskor inte har tid att stödja de födande kvinnorna har en ny modell som kanske kan vägleda barnmorskorna utvecklats. Modellen kallas ”Women Centred Childbirth Care”, alltså kvinnocentrerad vård under barnafödande och har utvecklats tillsammans med kollegan Marie Berg vid Göteborgs universitet och en kollega från Island.
– Detta är ett redskap för att utveckla barnmorskors vård, och som omfattar både relation, förlossningsmiljö och kunskap, säger Ingela Lundgren, som nu ska testa modellen i vården tillsammans med sina forskarkollegor.
Det visste du inte om Ingela Lundgren:
Hon är intresserad avskönlitteratur och försöker hinna läsa och är intresserad av historia. Hon uppskattar opera, och saknar den klassiska baletten i kulturutbudet i Göteborg.
Se Ingela Lundgren berätta om hur hennes historieintresse korsat väg med hennes egen forskning:
Publikationer i urval:
Lundgren, I., & Dahlberg, K. (2002) Midwives´ experience of the encounter with women and their pain during childbirth. Midwifery, 2, 155-164. http://www.sciencedirect.com.ezproxy.ub.gu.se/science/article/pii/S0266613802903025
Lundgren, I., Begely, C., Gross, M. & Bondas, T (2012). ’Groping throught the fog’: VBAC (vaginal birth after casearean section) – a meta synthesis about women´s experiences, BMC Pregnancy and Childbirth. 12 (85): 21 August 2012. http://www.biomedcentral.com/1471-2393/12/85
Nilsson, C., Lundgren, I., Karlström, A. & Hildingsson, I. (2012). Self-reported fear of childbirth and its association with women´s birth experience and mode of delivery: A longitudinal population-based study, Women and Birth, 25, 114-121. http://www.sciencedirect.com.ezproxy.ub.gu.se/science/article/pii/S1871519211000412
Marie Berg skriver
Ingela Lundgren är viktig för svensk och internationell förlossningsvård. Tack för en jättefin intervju med Ingela Lundgren; både texten och videon.
Eva-Maria Wassberg skriver
Jättebra och fina argument i den pågående barnmorskekampen! Tack!
Ida Lyckestam Thelin skriver
Tack Ingela för en fantastisk intervju!