Ett 60-tal näringslivstoppar, akademiska ledare och chefer inom vård och omsorg samlades i veckan på Medicinareberget för diskussioner, mingel och middag. Därmed har Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset blåst liv i nätverket Niclas Sahlgrens Vänner igen.
Niclas Sahlgrens Vänner är en arena för samtal om innovation, forskning och internationalisering för både näringsliv och samhälle. Nätverket är en gemensam satsning för Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Det handlar om att så frön till framtida samarbeten, att dela åsikter och perspektiv, säger dekanus Olle Larkö, som i sitt välkomstanförande liknande Göteborg vid ett ekosystem där alla parter spelar en viktig roll för varandras nationella och internationella framgång:
– I göteborgsregionen finns ett mycket gott samarbete mellan akademin och vården som är helt unikt i Sverige. Samverkan är nyckeln till framgångsrik forskning.
Jan-Olof Jacke, VD för AstraZeneca i Sverige, talade på temat ”Forskning i Sverige – ett omöjligt uppdrag eller en nationell förutsättning?”. Han menade att ett nationellt perspektiv och samarbete över gränserna är nödvändigt för att klara dagens konkurrenssituation.
– AstraZeneca har tre stora strategiska forskningscentra i världen, och det finns en anledning att ett av dessa finns i Mölndal. Det är för att det finns ett etablerat bra nätverk mellan sjukhus, akademi och näringsliv. Det är en förutsättning för att man ska kunna lyckas, sade Jan-Olof Jacke bland annat under sitt anförande.
Nätverket, som fått sitt namn efter handelsmannen Niclas Sahlgren vars donation lade grunden till dagens Sahlgrenska, ska nu samlas två gånger per år.