The Epilepsy Research Group vid Sahlgrenska akademin och Göteborgs Epilepsikirurgigrupp har blivit utvalda att ingå i ett nytt EU-finansierat nätverk för svårbehandlad epilepsi. Göteborgsforskarna är de enda svenska deltagarna i nätverket.
– Det är väldigt spännande att få vara med och förbättra epilepsivården i Europa, särskilt vad gäller kirurgisk behandling av epilepsi som är en framgångsrik men underutnyttjad behandlingsmöjlighet för väl utvalda patienter, säger professor Kristina Malmgren som leder The Epilepsy Research Group vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi.
Ni är enda svenska grupp i detta europeiska projekt, varför blev ni utvalda tror du?
– Vi är det epilepsikirurgicentrum i Sverige där flest patienter opereras och också den vetenskapligt mest aktiva gruppen, framför allt avseende klinisk forskning relaterad till epilepsikirurgi. Båda jag själv och Bertil Rydenhag, som är adjungerad professor i neurokirurgi, är också mycket aktiva internationellt inom epilepsikirurgi och undervisar årligen på en Europeisk kurscykel om fyra år som hålls i Tjeckien, och som syftar till att utbilda dem som startat eller står i begrepp att starta epilepsikirurgiska program.
Vad innebär er del i detta projekt?
– Vi kommer att vara särskilt engagerade i undervisning och i organisation eftersom vi har stor erfarenhet av hur man organiserar ett nationellt nätverk av epilepsikirurgicentra och bygger upp ett nationellt register .
Vad ska projektet utmynna i?
– Vårt mål är att skapa en betydelsefull och bestående kvalitetshöjning i den vård som barn och vuxna med svårbehandlad epilepsi får i Europa. Specifikt gäller detta epilepsikirurgi, som är den enda behandling som kan bota epilepsi, genom att åstadkomma ett samarbete mellan högspecialiserade centra i alla EU-regioner. Inom projektet ska en hemsida skapas och en rad web-baserade projekt ska utvecklas med algoritmer för utredning och för att möjliggöra multicenterdiskussioner av svåra fall. Målsättningen är att harmonisera utredningar och vård i Europa och att i slutändan kunna erbjuda fler patienter framgångsrik kirurgisk behandling och i många fall bot.
AV: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN