Cancerfondens forskningsnämnd har beslutat vilka cancerforskningsprojekt som får anslag nästa år. Av totalt 355 miljoner kronor som Cancerfonden delar ut beviljas Göteborgs universitet närmare 46 miljoner kronor för år 2014. Två av forskarna som får anslag är Caterina Finizia och Nils Lycke.
– Det är tack vare gåvor från privatpersoner och företag som vi nu kan dela ut hela 355 miljoner kronor till svensk cancerforskning – en rekordsumma, säger Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.
De allra flesta av de forskare vid Göteborgs universitet som fått anslag är hemmahörande vid institutionen för biomedicin. Nästan tio procent av Cancerfondens totala utdelning ges till forskare vid institutionen. Proprefekten Claes Gustafsson tror att etableringen av Sahlgrenska Cancer Center inneburit ett stort lyft för cancerforskningen generellt vid institutionen, och bidragit till att flera framstående cancerforskare kunnat rekryteras till Sahlgrenska akademin.
– Framgången beror också på att vi har en lång rad väldigt duktiga, unga cancerforskare, som i hård konkurrens lyckats erhålla helt nya anslag från Cancerfonden. Bland de unga forskare hos oss som i år får anslag från Cancerfonden märks bland andra Fredrik Berg-Thorén, Helena Carén, Meena Kanduri, Anders Ståhlberg och Sukanya Raghavan, säger Claes Gustafsson, som berättar att institutionen har fler externa rekryteringar på gång som ska befästa positionen som en ledande institution för cancerforskning i Sverige och Norden.
Professor Nils Lycke får en miljon kronor per år i tre år för forskning om ett nytt sätt att förebygga magsäckscancer. Projektet handlar om ett vaccin som tas som nässpray eller via munnen, och som ska skydda mot magsårsbakterien helikobakter.
– Anslaget från Cancerfonden innebär att vi nu kan fullfölja idéerna om att kombinera ett vaccin mot Helicobacter pylori med nanopartiklar för att effektivisera och förstärka immunsvaret och långtidseffekten. Vi kommer att pröva nya sätt att målsöka vaccinet till slemhinnans dendritiska celler så att det ger liten risk för biverkningar. Det skall bli väldigt spännande! säger Nils Lycke, professor Göteborgs universitet.
Magsäckscancer är den näst vanligaste formen av cancer globalt sett, och de flesta fall orsakas av Helikobakter pylori, en bakterie som ungefär hälften av jordens befolkning bär på. Infektionen kan visserligen behandlas med antibiotika, men antibiotikaresistens blir ett allt vanligare problem. Ett vaccin skulle därför betyda mycket för att förhindra insjuknandet i magsäckscancer.
Nils Lyckes forskargrupp har redan tagit fram en prototyp till ett vaccin som visat skyddande egenskaper. Vaccinet vidareutvecklas nu tillsammans med forskare vid Chalmers tekniska högskola, som bygger ihop modern nanopartikelteknologi med vaccinframställning.
Caterina Finizia, adjungerad professor och öron-näsa-halsläkare, får 800 000 kronor per år i tre år för forskning om cancer i huvud-halsområdet. Hennes forskargrupp kommer att fokusera på att förebygga komplikationer och ge patienter bättre livskvalitet vid huvud-halscancer. Cancer i huvud-halsområdet, liksom behandlingen, påverkar ofta patienternas andning, röst, lukt, smak, gap- och sväljningsförmåga. God rehabilitering är därför avgörande. Projektets syfte är att tidigt hitta patienter som drabbats av dessa sidoeffekter och erbjuda dem mer effektiv rehabilitering än dagens ofta bristfälliga behandlingsrutiner.
– Anslaget från Cancerfonden gör det möjligt att skapa ett multidisciplinärt rehabiliteringsprogram för huvud-hals cancer patienter där vår forskningsgrupp strävar efter att se patienten utifrån ett helhetsperpektiv. Förhoppningsvis kommer vi även inom en snar framtid att kunna erbjuda förebyggande behandlingar till denna utsatta patientgrupp. Anslaget möjliggör även fortsatt forskningstillväxt inom gruppen, där fler doktorander kan få arbeta med klinisk patientnära forskning, säger Caterina Finizia.
Cancerfondens anslagsutdelning
Den 5 november tog Cancerfondens forskningsnämnd beslut om vilka forskningsprojekt och forskare som får anslag år 2014. Nästa år går närmare 355 miljoner kronor till svenska cancerforskningsprojekt. Av den summan går hela 132 miljoner kronor till nya ansökningar, vilket är en ökning med tre miljoner kronor sedan förra året. Resterande 223 miljoner kronor går till forskningsprojekt som Cancerfonden beviljat tidigare år. Merparten av de forskningsprojekt Cancerfonden finansierar löper över tre år.
Cancerfondens forskningsanslag utses i nationell konkurrens. Det innebär att Cancerfonden låter alla forskningsprojekt konkurrera med varandra oberoende av cancerform. De främsta forskningsprojekten får anslag, det vill säga de med störst chans att nå framgångsrika resultat.
– Det är extra glädjande att i år se så att så många unga forskares forskningsprojekt håller en så hög kvalitet. I år är det 49 nykomlingar som får anslag från Cancerfonden. Det är ett styrkebesked från svensk cancerforskning, avslutar Klas Kärre, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.
Cancerfonden är en fristående ideell insamlingsorganisation med fokus på forskningsfinansiering och opinionsbildning. Cancerfonden är den enskilt största finansiären av svensk cancerforskning. Varje år finansierar Cancerfonden cirka 450 forskningsprojekt. Cancerfonden har inget statligt stöd utan är helt beroende av testamenten och gåvor från privatpersoner och företag.
Forskningsprojekt
Levent Akyürek
Beviljat anslag: 500 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 500 000 kronor.
Projekt: Olika effekter av filaminproteiner vid tumörtillväxt.
Per Albertsson
Beviljat anslag: 500 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 000 000 kronor.
Projekt: En ny behandlingsstrategi för ökad bot vid cancersjukdom: Translationell forskning om radio-immunterapi med riktad alfa-partikel strålning.
Eva Angenete
Beviljat anslag: 500 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 000 000 kronor.
Projekt: Att förbättra behandlingen av kolorektal cancer – studier som utvärderar och utvecklar kirurgisk behandling.
Fredrik Bergh Thoren
Beviljat anslag: 500 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 000 000 kronor.
Projekt: Förstärkning av NK-cellers effektorfunktioner vid leukemi.
Mats Brune
Beviljat anslag: 500 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 000 000 kronor.
Projekt: Prospektiv kontrollerad studie av allogen stamcellstransplantation (alloSCT) efter reducerad förbehandling vid akut myeloisk leukemi hos patienter över 50 år, samt studier av genital GvHD och andra androgena hormoner hos kvinnor efter alloSCT.
Susanna Cardell
Beviljat anslag: 800 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 600 000 kronor.
Projekt: Studier av NKT cellers aktivering och regulatoriska roll vid tumörutveckling.
Helena Carén
Beviljat anslag: 600 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 200 000 kronor.
Projekt: Epigenomets roll i tumörutveckling och tumöråterfall.
Peter Carlsson
Beviljat anslag: 1 000 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 2 000 000 kronor.
Projekt: Forkheadgeners roll i embryonalutveckling och cancer
Maria Falkenberg
Beviljat anslag: 1 250 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 2 500 000 kronor.
Projekt: Mitokondriella DNA mutationer och cancer.
Catarina Finizia
Beviljat anslag: 800 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 600 000 kronor
Projekt: Nya behandlingsmetoder vid komplikationer efter huvud-halscancerbehandling ger förbättrad funktion och hälsorelaterad livskvalitet
Claes Gustafsson
Beviljat anslag: 1 750 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 3 500 000 kronor.
Projekt: Onkogena processer och mitokondriell genexpression.
Eva Haglind
Beviljat anslag: 600 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 200 000 kronor.
Projekt: Minimalinvasiv och öppen kirurgi vid kolorektalcancer och prostatacancer. Studier avseende överlevnad, korttidseffekter, patientupplevd livskvalitet och kostnadseffektivitet.
Börje Haraldsson
Beviljat anslag: 500 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 500 000 kronor.
Projekt: Potentiellt kurativ behandling av patienter med metastaserad njurcancer.
Jonas Hugosson
Beviljat anslag: 600 000 kronor.
Projekt: Developing better strategies for early detection (screening) of prostate cancer
Marie-Lois Ivarsson
Beviljat anslag: 500 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 000 000 kronor.
Projekt: Medför bukkirurgi på grund av cancer ökad risk för tumörspridning till bukhinnan?
Meena Kanduri
Beviljat anslag: 500 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 000 000 kronor.
Projekt: Epigenetisk karaktärisering i B-cell leukemi och lymfom
Göran Landberg
Beviljat anslag: 1 500 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 3 000 000 kronor.
Projekt: Skräddarsydda nya behandlingsmetoder för olika former av bröstcancer baserat på kontrasterande effekter av lågt syretryck på förekomsten av cancerstamceller.
Magnus Lindh
Beviljat anslag: 500 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 000 000 kronor.
Projekt: Integrering av virus-DNA i det humana genomet i olika stadier av hepatit B-virusinfektion.
Maria Ljungberg
Beviljat anslag: 500 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 000 000 kronor.
Projekt: Tumörkarakterisering och tidig utvärdering av cancerbehandling med avancerade MR-metoder.
Kent Lundholm
Beviljat anslag: 800 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 800 000 kronor.
Projekt: Tumör-värdcellsinteraktioner vid progressiv cancersjukdom: effekter medierade av cytokiner, tillväxtfaktorer, prostanoider och hormoner i relation till strukturella förändringar i tumör-DNA.
Nils Lycke
Beviljat anslag: 1 000 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 3 000 000 kronor.
Projekt: Mukosalt vaccin mot Helicobacter pylori-inducerad magsäckscancer.
Peter Naredi
Beviljat anslag: 500 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 500 000 kronor.
Projekt: Studier i C. elegans och humana tumörer för att kartlägga hur ASNA-1 och tyrosinkinasreceptor signalvägar modulerar cisplatin-inducerad celldöd.
Stig Palm
Beviljat anslag: 500 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 000 000 kronor.
Projekt: Förbätrade dosimetri vid målsökande terapier med alfastrålande radionuklider.
Marc Pilon
Beviljat anslag: 600 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 200 000 kronor.
Projekt: Karakterisering av de molekylära konsekvenserna vid inhibition av Ras-typ GTPase prenylering.
Sukanya Raghavan
Beviljat anslag: 500 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 500 000 kronor.
Projekt: Studier av immunitet mot Helicobacter pylori-infektion med syfte att förebygga magsäckscancer.
Nafiseh Sabri
Beviljat anslag: 500 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 000 000 kronor.
Projekt: Den reglerande funktionen för nukleär transport i cellsignalering.
Anders Ståhlberg
Beviljat anslag: 500 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 000 000 kronor.
Projekt: Cellomvandlingar och terapiresistenta tumörceller i sarkom.
Karin Sundfeldt
Beviljat anslag: 500 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 000 000 kronor.
Projekt: Hur ska vi minska dödligheten i ovarialcancer; Utveckling av nya diagnostiska metoder och behandlingar.
Per Sunnerhagen
Beviljat anslag: 500 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 000 000 kronor.
Projekt: Cellulära responser på cancerterapi.
Susanne Teneberg
Beviljat anslag: 600 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 200 000 kronor.
Projekt: Helicobacter pylori och magsäckscancer. Kolhydratreceptorer betydelse för H. pylori-inducerad inflammation.
Anne Uv
Beviljat anslag: 500 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 1 000 000 kronor.
Projekt: Hur cellkontakter påverkar tarmepitelets regenerering och tumörutveckling – med Drosophilia som modellorganism.
Pierre Åman
Beviljat anslag: 800 000 kronor. Dessutom rekommenderat anslag: 800 000 kronor.
Projekt: The FET family Proteins in Sarcomas – Structure, Cell biology, Interactions and Drug Screening.
Forskarmånader för kliniskt verksamma
Per Albertsson
Beviljat anslag: 4 månader. Rekommenderat anslag: ytterligare 5 månader.
Projekt: En ny behandlingsstrategi för öka bot vid cancersjukdom: Translationell forskning om radio-immunoterapi med riktad alfa-partikel strålning.
Karin Bergmark
Beviljat anslag: 4 månader. Rekommenderat anslag: ytterligare 2 månader.
Projekt: Interventioner för att förebygga sexuell dysfunktion och förbättra den sexuella hälsan efter bäckenbestrålning hos kvinnliga canceröverlevare.
Karin Sundfeldt
Beviljat anslag: 4 månader. Rekommenderat anslag: ytterligare 2 månader.
Projekt: Hur ska vi minska dödligheten i ovarialcancer; Utveckling av nya diagnostiska metoder och behandlingar.