Många hävdar att nyutbildade läkare inte är intresserade av forskning, men det är inte sant, skriver Olle Larkö i sin krönika. Om vi ger unga kliniker goda förutsättningar för att forska så kommer de också att göra det. Frågan aktualiseras av det öppna möte som Medi-SAM bjudit in till på SU imorgon, torsdagen den 7 november.
”Läkare är alldeles för gamla när de disputerar, i genomsnitt är de mer än tio år äldre än forskare inom andra discipliner. Även senare i den akademiska karriären släpar läkarna efter. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommer en stor del av docenterna att pensioneras under de närmsta åren, bara en bråkdel är under 55 år. Detta är ett problem, både för akademin och för vården. Äldre forskare hinner helt enkelt inte bidra i lika stor utsträckning som yngre, det säger ju sig självt.
En del menar att det beror på att nyutbildade läkare inte är intresserade av forskning, men det är bara struntprat. Det ser vi inte minst genom det stora intresse det finns bland läkarstudenter att bli amanuens.
Äldre forskare hinner helt enkelt inte bidra i lika stor utsträckning som yngre, det säger ju sig självt.
Ett hinder för unga forskare handlar om prioriteringen i den kliniska vardagen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Trots att forskningsledare fått pengar för forskning hör jag ibland att det kan vara svårt att få loss de medarbetare som ska arbeta med studien. Från sjukhusledningens sida är budskapet rakt, forskning är viktigt och ska prioriteras. Problemet uppstår längre ned i hierarkin, när verksamheten ska få ihop balansgången mellan forskning och vård.
Både Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset har satt flera bollar i rullning för att föryngra våra forskande läkare, som vår satsning på basmedicin där unga läkare utbildas till forskare och lärare inom ett basmedicinskt ämne, vår förkortade utbildning till läkare för disputerade naturvetare, och SU:s satsning på yngre forskare inom ALF-systemet. Medi-SAM, vårt samarbetsorgan med Västra Götalandsregionen, vill nu ta ytterligare steg för att underlätta för kliniska forskare genom att inrätta ALF-läkartjänster.
Du som gillar klinisk forskning och som vill påverka hur vi ska göra för att få fart på läkarnas forskarkarriärer tidigare, missa inte mötet imorgon torsdagen den 7 november på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Olle Larkö