Den prekliniska forskningen och utbildningen som bedrivs på Medicinareberget och den kliniska forskningen och utbildningen på Sahlgrenska sjukhuset måste ges möjlighet att komma varandra närmare rent fysiskt, skriver Sahlgrenska akademin i sitt delyttrande till Göteborgs stad angående Stadsbyggnadskontorets samrådshandling ”Program för Medicinareberget och Sahlgrenska”. Sahlgrenska akademin föreslår att det i framtiden byggs en ny modern forskningsbyggnad för translationell och experimentell forskning.
Det translationella centrumet skulle enligt förslaget kunna byggas mellan Biomedicinska biblioteket och Sahlgrenska Science Park, där det idag ligger en äldre tegelbyggnad som framför allt används för sjukhusadministration.
– Vi behöver en modern forskningsbyggnad om den translationella forskningen ska kunna utvecklas i Göteborg. De bästa idéerna föds vid det dagliga fikabordet, säger dekanus Olle Larkö.
Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset är inte ensamma om att tänka i dessa banor. I Lund, Uppsala och Stockholm har det påbörjats byggandet av gemensamma hus för experimentell forskning. I Köpenhamn och i London pågår liknande byggnationer.
Psykiatri länkas till psykologi
Sahlgrenska akademin ställer sig positivt till tankarna på att förlänga Linnéstråket upp på Medicinareberget, men efterfrågar ännu större grepp. Möjligheter som nämns i dokumentet till Stadsbyggnadskontoret är att institutionen för vårdvetenskap och hälsa skulle kunna flytta längre upp på Medicinareberget, och att utreda förutsättningarna för en mer samlad naturvetenskaplig fakultet på Medicinareberget.
– Psykiatri och psykologi är två ämnen som ligger nära varandra, men inte fysiskt nära här i Göteborg. Det har funnits en idé om att man ska kunna gå torrskodd från psykiatrin längst in på Sahlgrenskas område ner till Psykologen vid Linnéplatsen, och detta samråd går åt den riktningen, säger Olle Larkö.
Strategiskt för GU
Sahlgrenska akademins synpunkter ingår som en del i det yttrande som rektor och Göteborgs universitet sammanställt. Området Medicinareberget och Sahlgrenska är ett mycket viktigt strategiskt område för Göteborgs universitet och utvecklingen för dess framtida verksamhet, skriver rektor i sitt yttrande till Stadsbyggnadskontoret. Överlag menar Göteborgs universitet att kommunens programförslag ligger i linje med de idéer som tidigare arbetats fram, och att den vidareutveckling som skett av förslaget sedan 2011 ligger väl i linje med universitetets behov och förutsättningar.
Här kan du läsa Sahlgrenska akademins synpunkter på samrådshandling för Medicinareberget och Sahlgrenska: www2.sahlgrenska.gu.se/files/2013-10/Sahlgrenska_akademin_synpunkter_program_medicinareberget_och_sahlgrenska.pdf
Här kan du läsa yttrandet från rektor till Stadsbyggnadskontoret: www2.sahlgrenska.gu.se/files/2013-10/GU_yttrande_program_medicinareberget_och_sahlgrenska.pdf
Här kan du läsa samrådshandlingarna från Stadsbyggnadskontoret:
Kortversion: www2.sahlgrenska.gu.se/files/2013-10/04_Program-Kortversion_utkast-130530.pdf
Fördjupad version: www2.sahlgrenska.gu.se/files/2013-10/05_program_underlag_130530.pdf
Suchitra Sumitran-Holgersson skriver
Ett mycket bra initiativ!