Ta chansen – åk på internationell postdok.
Det uppmanar forskare Hanna Falk alla som har möjlighet.
Detta är nr 2 i en filmserie om Sahlgrenska akademins anställda som gör eller har gjort postdok i ett annat land.
Hanna Falk forskar idag på enheten neuropsykiatrisk epidemiologi, på institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin. 2011 flyttade hon till USA för att göra postdok vid Duke University. Just att få komma till ett topprankat universitet i USA var något hon drömt om ända sedan hon påbörjade sin forskarutbildning.
De två åren blev en upplevelse som hon har med sig resten av livet.
– Jag fick arbeta tillsammans med och lära känna professor Ruth Anderson som är riktigt stor inom folkhälsoforskning.
Hanna Falk ser den kontakten som det allra viktigast med sin tid i USA och även att hon fick delta i flera stora forskningsseminarier där hon kunde diskutera med några av världens duktigaste inom sitt forskningsområde, äldreomsorg i kommuner.
– Jag fick lära mig att jobba med mixad metod tillsammans med Ruth, och case study research. Det har jag kunnat ta med mig hem till vår institution och det känns viktigt.
Hon fick känna på den höga arbetsnivån på Duke.
– Man arbetar minst 15 timmar per dag, har alltid med dig datorn och är ständigt uppkopplad. Något som också skiljer sig från hur vi har det i Sverige är hierarkin. Man har en helt annan respekt för seniorprofessorer. Jag missade många Sir och Ma’am, men de hade ofta överseende med det, alla visste att jag kom från Sverige.
Vad var det som inte fungerade så bra?
– Det är dåligt betalt att arbeta som postdok utomlands. Jag var inte riktigt förberedd på att det var så många fasta kostnader varje månad, som att man behöver hyra bil för att ta sig någonstans. Det var knapert.
Vilka tips har du till andra?
– Tänk på att det ofta blir ställtid på det nya universitetet innan forskningen sätter igång. Jag hade med mig arbete från Sverige och skrev färdigt en delstudie under de första veckorna på Duke innan saker kommit i rullning. Sedan är det viktigt att ta del av forskarnas kursutbud som finns på universitetet. Som postdok har du möjlighet att gå dessa kurser utan att examineras. Ofta är det mycket bra kurser.
Vilka råd har du till andra som har möjlighet att göra postdok utomlands?
– Ta chansen! Det värsta som kan hända är att du får åka tillbaka till Sverige.