Nu har du chansen att påverka den handlingsplan för 2014, som avgör hur fakulteten ska uppnå målen i Vision 2020. Prodekanus Eric Hanse behöver dina synpunkter senaste den 30 oktober, då handlingsplanen ska fastställas av akademistyrelsen.
Handlingsplanen är en uppdaterad version av handlingsplanen för 2013, och tar upp åtgärder inom forskning, undervisning, samverkan och arbetsmiljö som ska inledas under nästa år. I år har även forskarutbildningen fått ett eget avsnitt i handlingsplanen.
– Vi fortsätter lägga stor vikt vid internationalisering, det är något av en röd tråd i handlingsplanen. Vi planerar insatser inom samtliga områden för att öka internationella utbyten för studenter, doktorander, postdocs, lärare, forskare och även andra anställda, säger prodekanus Eric Hanse.
Nästa steg i arbetet med universitetets Vision 2020 är institutionernas handlingsplaner för hur de ska arbeta för nå de långsiktiga och kortsiktiga målen i universitetets och fakultetens handlingsplaner. Även nästa år planerar dekanus Olle Larkö och prodekanus Eric Hanse att möta prefekter och proprefekter för en dialog om institutionernas handlingsplaner.
Här kan du läsa det senaste förslaget till handlingsplan Vision 2020 för Sahlgrenska akademin: www2.sahlgrenska.gu.se/files/2013-10/Handlingsplan_2014 – 2016_version_18b_okt.pdf
Clas Malmeström skriver
Ur perspektivet kliniskt verksam läkare på SU behövs det en uttalad strategi att åter integrera klinisk forskning i daglig klinisk verksamhet. Det senaste decenniets ökenvandring med enögt fokus på vårdproduktion har i det närmaste suddat ut klinisk forskning från vården vardag. Det är utomordentligt svårt att uttnyttja forskningsmedel då schema helt styrs av ekonomi och den enskilda läkarens klinisk arbetsuppgifter blir mer eller mindre liggande till han eller hon är tillbaks. Regelmässiga anställningsstopp och rekryteringsprövningar sätter käppar i hjulen. I ledningsfunktion för andra yrkesgrupper finns inte heller förståelse för att det är en nödvändig del av Uniersitetssjukhuset, tillsammans med undervisning,
Här krävs en tydlig strategi ifrån SA att påverka SU att återuppväcka denna grundattityd som måste genomsyra hela SU.
Vidare måste kliniskt framgångsrika läkare/forskare med grundanställning på SU kunna utveckla forskningen inom kombinationstjänster utan att det har entydigt fokus på undervisning.
Annars är det Bra !
Eric Hanse skriver
Stort tack! Du har helt rätt i att det är en nyckeluppgift för SA att hjälpa till att skapa förutsättningar för forskning och utbildning i sjukvården, och att föra fram argumenten för den långsiktiga betydelsen av forskning och utbildning. Vårt högsta formella samarbetsorgan är HälsoSAM och såvitt jag vet var diskuterades problemet med att sjukvårdsanställda inte får ut sin forskningstid så sent som förra veckan. Medi-SAM har också i dagarna bjudit in till öppet möte under temat: ”Hur stärker vi återväxten av kliniska forskargruppsledare och vår konkurrenskraft i den kliniska forskningen?”(Torsdag den 7/11 kl. 15.15-16.30, Förmaket, SU/S)
Agnes Wold skriver
Denna handlingsplan saknar klarhet och visionskraft. Det är för mycket internt prat om hyressättning och vikten att avgränsa ämnen (varför skulle det vara viktigt?). Det står däremot ingenting om hur vi ska stärka forskningens roll vid universitetssjukhuset och hur vi skall få klinker att orka forska och undervisa. Vård och odontologi nämns inte alls.
Avsnittet om grundutbildning var däremot bra – välskrivet och lagom visionärt.
Eric Hanse skriver
Tack! Det är många, inkl. jag, som håller med dig om att undervisningens och forskningens roll vid universitetssjukhuset behöver stärkas. Att verka för det, ffa i våra samarbetsorgan Hälso-SAM och Medi-SAM (diskuteras också ovan), är en stor uppgift för akademin som kanske inte framkommit bra i handlingsplanen. Det är dock många som också tycker att hyror och stärkta grundutbildningsämnen är viktiga frågor för akademin.