Även i Sverige borde det finnas krav på att specialistläkare fortsätter utbilda sig under hela sin yrkestid, skriver dekanus Olle Larkö i sin krönika. Sahlgrenska Universitetssjukhuset är inne på samma linje, och Sahlgrenska akademin har god kapacitet för att driva sådan vidareutbildning.
Vi på Sahlgrenska akademin ansvarar för utbildningen av nya läkare fram till deras examen, sedan tar landstinget över ansvaret med AT och ST. Men efter det är läkarna färdiga med all obligatorisk utbildning.
Jag som är hudläkare i Sverige skulle alltså kunna undvika att lära mig en enda nymodighet inom min specialitet, och ändå fortsätta arbeta som hudläkare i 30 år. Vi kan ju jämföra med hur det fungerar på kontinenten. I till exempel Tyskland finns det krav på att hudläkare måste fortsätta förkovra sig genom att varje år delta ett visst antal timmar på vetenskapliga konferenser och hålla sig uppdaterade. På kontinenten finns alltså ett etablerat system som garanterar att specialistläkarna hänger med i utvecklingen, och för mig är det faktiskt en gåta varför de svenska myndigheterna inte har liknande krav.
Vi väntar egentligen bara på tummen upp från myndigheterna.
Med jämna mellanrum samlas ledningen för Sveriges medicinska fakulteter för ett dekanmöte, och där har frågan om vidareutbildning för specialistläkarna diskuterats. Jag upplever att det finns en stor enighet i detta forum om att det borde ställas sådana krav. Och både Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Svenska Läkaresällskapet tänker i samma banor.
Vi är en utbildningsorganisation med goda pedagoger och hög kompetens, och tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset skulle vi absolut kunna vara drivande i ett vidareutbildningsprogram för specialistläkare. Vi väntar egentligen bara på tummen upp från myndigheterna.
Peter Friberg skriver
Du har verkligen rätt i detta, Olle! Frågan är högaktuell inom Svenska Läkaresällskapet. Vid vårt fullmäktigemöte 15 oktober tas frågan upp till diskussion med våra sektioner. Dessutom kommer den åter upp vid medicinska riksstämman. Kom och debattera! Jag tror dock inte att vi ska vänta på myndigheterna. Vi äger frågan själva, och kan ta hand om vidareutbildning i våra egna led.