[WEBB-TV] Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse satsar strax över 16 miljoner kronor på utvecklingen av nya högeffektiva vacciner som kan drickas eller ges i form av nässpray. Forskare vid Sahlgrenska akademin hoppas nu i samarbete med Chalmers och Lunds universitet kunna utveckla slemhinnevacciner baserade på målinriktade nanopartiklar.
Enligt flera internationella världshälsoorganisationer är vaccinationsprogram mot de allvarligaste infektionssjukdomarna den enskilt viktigaste åtgärden för att förbättra det globala hälsoläget. Men eftersom vaccinationerna ofta ges som injektioner måste de utföras av välutbildad sjukvårdspersonal. Traditionell massvaccinering kan också försvåras om kanyler återanvänds och orsakar smittspridning.
Vacciner som kan drickas eller ges i form av nässpray skulle avsevärt förbättra möjligheterna att vaccinera jordens befolkningar. Professor Nils Lycke vid Sahlgrenska akademin får nu 16 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse för att utveckla sådana slemhinnevacciner.
– Vi tar nu ett unikt och banbrytande steg mot en universell plattform för slemhinnevaccination genom att utveckla en ny målriktad partikel som förstärker immunsvaret och som bygger på avancerad nanoteknologi, säger Nils Lycke.
En annan fördel med slemhinnevacciner är att immunskyddet fokuseras till samma slemhinnor där de angripande mikroorganismerna vanligtvis invaderar kroppen.
– En anledning till att sådana vacciner inte intar en mer framträdande roll globalt är att vi saknar effektiva vaccinformuleringar med bra immunförstärkare, som har gjort att sådana vacciner har kunnat produceras. Nästa generations slemhinnevacciner kommer att ha ett stort globalt genomslag och kraftfullt förbättra möjligheterna till bättre skydd mot infektion och pandemier globalt, säger Nils Lycke.
Forskargruppen kommer tillsammans att ta ett konceptuellt helt nytt grepp genom att kombinera adjuvanseffekten av en redan patenterad molekyl med nanopartiklar som består av olika blandningar av fettpartiklar. Tack vare en flexibel partikelkonstruktion kan forskarna optimera och maximera immunsystemets upptag av vaccinet.
– Idén är unik i flera avseenden. Ingen har tidigare kombinerat dessa element i en partikel och ingen har på ett strukturerat sätt optimerat lipidpartiklarna för att göra slemhinnevaccinationer effektiva.
Forskningsprojektet samlar fyra internationellt framgångsrika forskningsledare med kompetens inom immunologi, nanobioteknik och vaccinutveckling. Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Chalmers och Lunds universitet.
Totalt gav Knut och Alice Wallenbergs stiftelse 770 miljoner till 27 svenska forskningsprojekt.
Läs mer i stiftelsens pressmeddelande: www.wallenberg.com/kaw/770-miljoner-kronor-till-svensk-forskning