Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Prioriterade förslag lyftes på akademigemensamt möte

23 september, 2013

Ett 70-tal anställda deltog i det akademigemensamma mötet som diskuterade vilka förslag från Reformklubben som bör prioriteras.
Ett 70-tal anställda deltog i det akademigemensamma mötet som diskuterade vilka förslag från Reformklubben som bör prioriteras.

Ett sjuttiotal anställda deltog vid det allmänna akademimötet om de förslag som Reformklubben presenterat i sin rapport. Mötet gav styrelsen en uppfattning om vilka förslag kollegiet vill genomföra först.

Elias Eriksson, professor i farmakologi, ansåg att det finns en stor enighet bland kollegorna kring flera förslag, som dessutom är förhållandevis lätta att genomföra. Som exempel på sådana förslag som borde kunna genomföras snabbt nämnde han en ny typ av forskarutbildning riktad mot kliniker och ny organisation för Core Facilities.
– Bland de större frågorna är det min personliga åsikt att det är viktigt att se över kollegialiteten, som hur valberedningar och våra råd tillsätts, sade Elias Eriksson.
Andra mötesdeltagare förde fram återförandet av ämnesföreträdare som en fråga där det finns stor konsensus och som därför borde kunna genomföras snabbt, liksom förslaget att återföra lönemedel från institutionerna till fakulteten när medarbetare går i pension för att möjliggöra fler strategiska satsningar.

Claes Dahlgren, professor i medicinsk mikrobiologi, ansåg att styrelsen först bör genomföra en omfattande genomlysning av institutionsindelningen, innan andra frågor aktualiseras.
– Det är en stor och svår fråga, men det hänger ihop med många problem som flera förslag försöker lösa. Börja med att undersöka vad institutionsreformen gett och vad som skulle kunna bli bättre, menade Claes Dahlgren.

Åsa Axelsson, docent vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, lyfta fram fördelningen av fakultetsanslaget som en viktig fråga. Hon menade att institutionens tunga utbildningsuppdrag gör det svårt att skapa sig den forskningsbas som krävs för att lyckas bättre i konkurrensen om externa forskningsmedel.
– Det är viktigt att all akademisk personal har möjlighet att både vara forskare och lärare, sade Åsa Axelsson.

En fråga som engagerade på mötet handlade om ALF-medel, och svårigheten för klinisk personal att hinna forska.
– Trots att man har både medel och projekt kan det vara svårt att loss personal, sade Katarina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin.
– SU:s högsta ledning är tydliga med att de håller en kupad hand över ALF-medlen och den kliniska forskningstiden. Problemen finns längre ned i systemet, sade dekanus Olle Larkö.

Även svårigheterna att rekrytera unga medicinare till forskningen diskuterades på mötet. Elias Eriksson kallade rekryteringen ”katastrofal” och menade att det nu är dags att inse stundens allvar:
– Det är mycket magert, både inom preklinisk och inom klinisk forskning. Vi behöver mer resurser och initiativkraft på fakultetsnivå, sade han, men prodekanus Eric Hanse menade att läget ljusnat:
– Tack vare satsningen på medicinsk basvetenskap, utökningen av läkarprogrammet, det nya examensarbetet, amanuensprogrammet och forskarintag till läkarprogrammet ser vi idag ett betydligt större intresse för forskning bland våra läkarstudenter än för bara fem år sedan.

De akademigemensamma mötena är ett forum för kollegial diskussion, med fokus på frågor som står högt på akademistyrelsens agenda. Alla anställda är välkomna att delta. Mötena är förlagda över lunch, och deltagarna bjuds på en smörgås och dryck.

Nästa möte är onsdagen den 27 november klockan 12.

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: akademigemensamt, akademigemensamt möte, akademistyrelsen, dekanus, kollegiet, prodekanus, Reformklubben

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor