Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Prioriterade förslag lyftes på akademigemensamt möte

23 september, 2013

Ett 70-tal anställda deltog i det akademigemensamma mötet som diskuterade vilka förslag från Reformklubben som bör prioriteras.
Ett 70-tal anställda deltog i det akademigemensamma mötet som diskuterade vilka förslag från Reformklubben som bör prioriteras.

Ett sjuttiotal anställda deltog vid det allmänna akademimötet om de förslag som Reformklubben presenterat i sin rapport. Mötet gav styrelsen en uppfattning om vilka förslag kollegiet vill genomföra först.

Elias Eriksson, professor i farmakologi, ansåg att det finns en stor enighet bland kollegorna kring flera förslag, som dessutom är förhållandevis lätta att genomföra. Som exempel på sådana förslag som borde kunna genomföras snabbt nämnde han en ny typ av forskarutbildning riktad mot kliniker och ny organisation för Core Facilities.
– Bland de större frågorna är det min personliga åsikt att det är viktigt att se över kollegialiteten, som hur valberedningar och våra råd tillsätts, sade Elias Eriksson.
Andra mötesdeltagare förde fram återförandet av ämnesföreträdare som en fråga där det finns stor konsensus och som därför borde kunna genomföras snabbt, liksom förslaget att återföra lönemedel från institutionerna till fakulteten när medarbetare går i pension för att möjliggöra fler strategiska satsningar.

Claes Dahlgren, professor i medicinsk mikrobiologi, ansåg att styrelsen först bör genomföra en omfattande genomlysning av institutionsindelningen, innan andra frågor aktualiseras.
– Det är en stor och svår fråga, men det hänger ihop med många problem som flera förslag försöker lösa. Börja med att undersöka vad institutionsreformen gett och vad som skulle kunna bli bättre, menade Claes Dahlgren.

Åsa Axelsson, docent vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, lyfta fram fördelningen av fakultetsanslaget som en viktig fråga. Hon menade att institutionens tunga utbildningsuppdrag gör det svårt att skapa sig den forskningsbas som krävs för att lyckas bättre i konkurrensen om externa forskningsmedel.
– Det är viktigt att all akademisk personal har möjlighet att både vara forskare och lärare, sade Åsa Axelsson.

En fråga som engagerade på mötet handlade om ALF-medel, och svårigheten för klinisk personal att hinna forska.
– Trots att man har både medel och projekt kan det vara svårt att loss personal, sade Katarina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin.
– SU:s högsta ledning är tydliga med att de håller en kupad hand över ALF-medlen och den kliniska forskningstiden. Problemen finns längre ned i systemet, sade dekanus Olle Larkö.

Även svårigheterna att rekrytera unga medicinare till forskningen diskuterades på mötet. Elias Eriksson kallade rekryteringen ”katastrofal” och menade att det nu är dags att inse stundens allvar:
– Det är mycket magert, både inom preklinisk och inom klinisk forskning. Vi behöver mer resurser och initiativkraft på fakultetsnivå, sade han, men prodekanus Eric Hanse menade att läget ljusnat:
– Tack vare satsningen på medicinsk basvetenskap, utökningen av läkarprogrammet, det nya examensarbetet, amanuensprogrammet och forskarintag till läkarprogrammet ser vi idag ett betydligt större intresse för forskning bland våra läkarstudenter än för bara fem år sedan.

De akademigemensamma mötena är ett forum för kollegial diskussion, med fokus på frågor som står högt på akademistyrelsens agenda. Alla anställda är välkomna att delta. Mötena är förlagda över lunch, och deltagarna bjuds på en smörgås och dryck.

Nästa möte är onsdagen den 27 november klockan 12.

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: akademigemensamt, akademigemensamt möte, akademistyrelsen, dekanus, kollegiet, prodekanus, Reformklubben

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Nyhetsbrevet tar paus för sportlovet – uppehåll onsdag 15 februari

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JAN 24]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Nytt ansökningsförfarande för SSMF Starting och Consolidator Grant

7 februari, 2023

UTLYSNINGAR. Från och med i år inför SSMF ett nytt ansökningsförfarande för sina utlysningar Starting och Consolidator Grant. Dessa kommer nu geno … [Read More...]

Läkemedlet metotrexat kopplas till förhöjd risk för hudcancer

7 februari, 2023

NY STUDIE. Det immundämpande läkemedlet metotrexat kan på befolkningsnivå kopplas till en ökad risk för tre olika former av hudcancer, visar forsk … [Read More...]

Centrumbildningar i fokus för årets Forskningsdag

6 februari, 2023

SAMVERKAN. För åttonde året i rad bjöd Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset in till Forskningsdagen. 2023 års upplaga lyfte … [Read More...]

Masterprogrammet i folkhälsa banade väg för samarbete i Sri Lanka och Indien

6 februari, 2023

RESEBERÄTTELSE. I början av november förra året reste Solveig Lövestad, Monica Hunsberger (ansvarig för masterprogrammet i folkhälsa) och Evelina … [Read More...]

Tydliga genusnormer när långvarig smärta beskrivs

6 februari, 2023

AVHANDLING. Känsliga kvinnor och tåliga män. Det är en rådande bild av personer med långvarig smärta. Följden kan bli omotiverade skillnader i den … [Read More...]

Ny metod för diagnostik av ligamentskador i knäleden på gång

3 februari, 2023

HÄLSA OCH TEKNIK. En ny metod att diagnostisera skador i knäets ligament har tagits fram av forskare vid Sahlgrenska akademin och Chalmers. M … [Read More...]

Nu kan du nominera 2023 års hedersdoktorer

2 februari, 2023

HEDERSDOKTOR. Alla anställda inom Sahlgrenska akademin kan nominera hedersdoktorer. Utnämningarna är ett bevis på fakultetens uppskattning, och et … [Read More...]

Högtidlig ceremoni för lång och trogen tjänst

30 januari, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Onsdagen den 25 januari bjöd universitetet in totalt 68 medarbetare till högtidlig utdelning av utmärkelsen Nit och red … [Read More...]

Ny avhandling: Högre risk för framtida tarmläckage efter sfinkterskada

27 januari, 2023

AVHANDLING. Risken för framtida läckage av tarmgas och avföring är betydligt högre bland kvinnor som fått en sfinkterskada vid förlossning, och al … [Read More...]

Depression och låg livskvalitet 30 år efter kemattack

25 januari, 2023

NY STUDIE. Senapsgas skadar syn, hud och andning – men tre decennier senare är det den psykiska ohälsan som väger tyngst. I en tid av hot om kemi … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor