Anders Ågård, som är överläkare på hjärtmottagningen på Angereds närsjukhus, avslutar snart sin tid som ledare för ”etiskt förhållningsätt” som är ett av fem kärnområden som innefattas i det som benämns professionell utveckling (PU) på läkarprogrammet vid Göteborg universitet. Nu söks hans efterträdare.
– Man måste inte vara etiker och kunna moralfilosofiska teorier, men man bör ha intresse för och reflekterat över etiska frågor inom hälso- och sjukvården, säger Anders Ågård, som menar att uppdraget både är roligt och utmanande.
PU handlar om allmänna, icke ämnesspecifika professionella kompetenser och förhållningssätt som en läkare skall ha tillägnat sig under sin utbildning och som krävs för att kunna bli en bra läkare. Eftersom PU-momenten vid läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin vävs in i övriga kurser samarbetar PU-ledarna med kursledarna för att utveckla undervisningen inom respektive kärnområde.
Två av de fem PU-ledarna kommer snart att avsluta sin period, och därför söker Sahlgrenska akademin nu dels PU-ledare inom kommunikationsförmåga och självreflektering, och dels en efterträdare till Anders Ågård inom etik:
– När etikundervisningen leder till intensiva diskussioner och argumentation för olika ståndpunkter bland studenterna känns det särskilt roligt och meningsfullt, säger han:
– Som PU-ledare är man både inspiratör, resursperson och diplomat. Vi vill att PU ska ingå i många kurser, att PU-momentet blir givande och de examineras på ett bra sätt.
Anders Ågård menar att även om det finns många bra etikinslag under läkarprogrammets finns det saker som kan förbättras. Det är särskilt viktigt att läkarstudenterna får diskutera mer etik under sin verksamhetsförlagda utbildning:
– Om kliniska handledare uppmärksammar etiska frågeställningar och skapar utrymme för reflektion och fri diskussion kring dem blir etiken mer levande och konkret för studenterna.
Ansökningstiden går snart ut, tisdagen den 1 oktober.