[WEBB-TV] Redan innan han disputerade för tio år sedan började Pontus Wasling fundera på den bok som nu kommit ut, Minnet fram och tillbaka. Det är en helt och hållet populärvetenskaplig bok, om hur minnena förändras över tid, och hur vi faktiskt styrs omedvetet av våra minnen.
Pontus Wasling arbetar som neurolog på Sahlgrenska, där han har precis avklarat ett långt nattpass. Vi träffas i ett arbetsrum på Fysiologen, där ett av de instrument står som han använder i sin egen forskning om det han kallar hjärnans minsta beståndsdelar, synapserna.
Han menar att en viktig poäng med boken faktiskt är att minnena inte är så viktiga som vi tror.
– Vi borde inte fästa oss så mycket vid minnena som vi gör, inte gå och grubbla på saker som hänt och inte heller förvänta oss framtidsminnen. Forskningen visar att det bästa är om vi kan leva här och nu, det blir vi lyckligast av.
Boken innehåller också några tips till den som är intresserad av att vässa sitt minne.
– Många minnesmästare tar hjälp av livliga bilder när de ska komma ihåg saker. Om du ska gå och handla sill och mjölk kan det hjälpa om du skapar en levande bild för dig själv av hur du badar i ett fiskstim som simmar in under dina kläder och kittlar dig, eller att du står i ett vattenfall av mjölk som forsar över dig, säger Pontus Wasling, som dock inte klassificerar sig själv som en minnesmästare:
– Jag har inte ett särskilt bra minne, utan det är nog genomsnittligt.
Tina Chavoshi skriver
Grattis till din bok Pontus! Jag håller absolut med dig att man inte ska fästa sig vid gamla och framtids minnen, man ska leva och uppleva nuet! Hjärnan mår ju så mycket bättre av det!
Grattis igen!
/Tina Chavoshi