För fjortonde året i rad genomför Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) en ranking av landets AT-orter. Sahlgrenska Universitetssjukhuset placerar sig i år högst bland landets universitetssjukhus.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset placerar sig totalt på en sjätte plats i årets AT-rankning, vilket är en förbättring mot förra årets tiondeplats. Enligt Caterina Finizia, adjungerad professor samt chef för AT-läkarna och Ulla Strandman, HR-strateg samt tf sjukhusgemensam studierektor AT, beror den höga placeringen på flera saker.
– Vi har kunnat upprätthålla en god AT-kvalitet bland annat genom att ha en tydlig organisation med klara mandat och befogenheter samt tvärprofessionell kompetens. Att vi dessutom arbetar kontinuerligt med ständiga förbättringar och att vi har delaktiga och engagerade AT-läkare spelar också stor roll, säger de till Sahlgrenska Universitetssjukhusets interna nyheter Pulsen.
En viktig del för att kunna hålla hög kvalitet är uppföljning, utvärdering och kvalitetssäkring för allt vi gör men också en kontinuerlig återkoppling till AT-verksamheternas chefer, studierektorer, schemaläggare och sekreterare.
Inte nog med att Sahlgrenska Universitetssjukhuset klättrar i placering, vi är också det enda universitetssjukhuset i landet som hamnar i topp tio. Något annat som är väldigt glädjande med årets ranking är att Sahlgrenska Universitetssjukhuset hamnar på en tredjeplats med avseende på det sammanvägda betyget för medicinplaceringen.
Fortsatt förbättringsarbete
Trots det goda resultatet så vill Caterina Finizia och Ulla Strandman poängtera att arbetet med förbättringar ständigt pågår och att det är viktigt att inte nöja sig med goda resultat.
– Vi arbetar utifrån modellen att ha kunden i fokus, vi vill ständigt förbättra och vi baserar våra beslut på fakta. Vi utvecklar våra processer och försöker skapa förutsättningar för delaktighet, alltså att AT-läkarna själva får möjlighet att påverka beslut och delta i förbättringsarbete, säger de.
Bland annat har Sahlgrenska Universitetssjukhuset skapat ett AT-råd med läkarrepresentanter för att ha ytterligare ett forum där AT-läkarna får möjlighet att påverka och vara delaktiga.
– Viktigt är förstås också att ha en helhetssyn på det vi gör och att det finns ett engagemang och intresse att leda och driva verksamheten, sammanfattarCaterina Finizia och Ulla Strandman.