För Magnus Simréns forskningsintresse, tarmsjukdomen IBS, finns inga blodprover eller undersökningar som kan säkerställa diagnosen. Istället är det patienternas beskrivning av långvarig diarré eller förstoppning och smärtor i buken som är i centrum.
– Jag brukar säga att jag har arbetat personcentrerat länge, långt innan personcentrerad vård blev ett begrepp, säger nyblivna professorn Magnus Simrén, som nu bland annat samarbetar med Centrum för personcentrerad vård, GPCC.
Irritable bowel syndrome, i dagligt tal IBS, är något av en folksjukdom i västvärlden. Mer än var tionde svensk lider av IBS i olika grad, men det är fortfarande okänt vad som orsakar sjukdomen. Det finns inte heller någon effektiv behandling, även om Magnus Simrén och hans kollegor kunnat visa att hypnos faktiskt hjälper, också på längre sikt.
Tarmen är en flod
– Patienten är inte medvetslös under behandlingen, utan bara djupt avslappnad. Under hypnosen kan man få föreställa sig att tarmen är en flod som flyter fram i ett harmoniskt landskap, och då ta kontroll över sina inre organ. Det låter flummigt, men det fungerar, säger Magnus Simrén, som tidigare var adjungerad professor under flera år.
Än så länge är hypnos ingen vanlig behandling för IBS, det är helt enkelt för resurskrävande. En sjuksköterska med specialutbildning utför hypnosen med en patient i taget. Därför undersöker forskargruppen nu om hypnosen kan ges till åtta patienter samtidigt, i grupp:
– Vår hypotes är att det till och med kan ge positiva effekter att få behandlingen tillsammans med andra med IBS, säger Magnus Simrén.
I ett senare skede vill han också undersöka om hypnosen ger resultat även om den som utför den inte är lika högutbildad. Då skulle behandlingen kunna bli tillgänglig för ännu fler.
Fångar alla perspektiv
Magnus Simrén studerar IBS ur alla perspektiv, forskningen spänner från molekylär gastroenterologi till personcentrerad vård.
– Vi vill ta reda på så mycket vi kan om hur patienterna upplever sjukdomen, vad som orsakar den och hur den kan behandlas. Jag har samarbeten med andra grupper, både på Medicinareberget och inom sjukhuset, säger han, och berättar att han bland annat har ett nära utbyte av biokemiska forskare inom slemhinnebiologi, som studerar hur tarmens barriärfunktionen fungerar, och med grundforskare som studerar immunsystemet för att kunna avgöra vilken betydelse detta har för patienter med IBS. Även avvikelser i tarmfloran och dess betydels för IBS patienterna står i centrum för gruppens foskning för tillfället.
Skillnad mellan män och kvinnor
Det personcentrerade perspektivet är en naturlig del för Magnus Simrén, som måste ställa diagnosen IBS helt baserat på mötet och samtalet med patienten. Just nu är han bland annat bihandledare i ett avhandlingsprojekt som baseras på kvalitativ forskning med patientintervjuer. Opublicerade data visar att män och kvinnor med IBS upplever sjukdomen olika.
– Män tycker framför allt att det är jobbigt när sjukdomen påverkar deras yrkesliv, medan kvinnorna oftare besväras av att de inte kan leva upp till idealbilden när magen svullnar. Intressant nog är symtomen också olika mellan män och kvinnor, där kvinnor oftare får förstoppning och svullen mage, säger Magnus Simrén.
Från Sverige till Europa
Under flera år var Magnus Simrén vetenskaplig sekreterare för Svensk gastroenterologisk förening, ett uppdrag han nyligen lämnade för samma befattning i den europeiska organisationen United European Gastroenterology. Nyligen blev han också ledare för ett internationellt forskningssamarbete, med forskare i 19 europeiska länder, i samarbete med Karolinska institutet. Nätverket bygger upp en biobank med kliniskt material från tusentals IBS-patienter för att kunna kartlägga de gener som är involerade, och som gör vissa personer mottagliga för IBS.
Gillar endoskopi
Idén att bli läkare väcktes i tonåren, när han sommarjobbade på olika avdelningar på sjukhuset hemma i Falköping. Efter läkarutbildningen i Göteborg jobbade han under flera år på sjukhuset i Lidköping. Att han sedan specialiserade sig inom mage-tarm var en ren slump: en gastroenterolog frågade honom om han ville göra endoskopier.
– Endoskopier är fascinerande. Man kan göra så mycket mer endoskopiskt än att bara undersöka. Ofta kan man själv se vad som är problemet, utan att behöva skicka några prover på analys, och dessutom behandla patienten vid samma besök, säger Magnus Simrén, som sökte sig tillbaka till Sahlgrenska. Avhandlingen ledde in hans intresse mot IBS, och blev klar på bara tre år:
– Vi var ivriga och flitiga, både jag och min handledare, Einar Björnsson.
Det visste du inte om Magnus Simrén:
Han gillar jazz, men har lagt sin egen saxofon på hyllan. Han sportar gärna. På fritiden sitter han ofta på läktaren när sönerna spelar en av sina många basketmatcher.
Publiceringar i urval:
Posserud I, Syrous A, Lindström L, Tack J, Abrahamsson H, Simrén M. Altered rectal perception in irritable bowel syndrome is associated with symptom severity. Gastroenterology. 2007 Oct;133(4):1113-23.
Lindfors P,Unge P, Arvidsson P, Nyhlin H, Björnsson E, Abrahamsson H, Simrén M. Effects of gut-directed hypnotherapy on IBS in different clinical settings – results from two randomized, controlled trials. Am J Gastroenterol 2012 Feb;107(2):276-85
Jeffery IB, O’Toole PW, Öhman L, Claesson MJ, Deane J, Quigley EM, Simrén M. An irritable bowel syndrome subtype defined by species-specific alterations in faecal microbiota. Gut. 2012 Jul;61(7):997-1006.
S. Berge skriver
Hej, är det möjligt för en vanlig människa att få hjälp med hypnos? behöver jag ett remiss eller hur kan jag komma i kontakt med er som kanske kan hjälpa/lindra?
tacksam för svar
Mvh
Pontus Sundén skriver
Hej,
vi är ett universitet som forskar men vi har ingen vård. Kontakta din vanliga läkare för att prata om en remiss för den behandling som du behöver.
/Pontus