Läkarutbildningen på Skaraborgs Sjukhus (SkaS) i Skövde är nu invigd. Vid öppet hus på ”Campus” samlades, förutom företrädare för Skaraborgs Sjukhus, representanter för Göteborgs universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen tillsammans med de läkarstudenter som under sin utbildning ska genomföra sina kliniska studier vid Skaraborgs Sjukhus Skövde.
Skaraborgs Sjukhus är ett akutsjukhus med lång tradition av klinisk utbildning. Sjukhuset har varit framgångsrikt i bland annat AT- och ST-utbildningarna; något som den årliga AT-rankingen bekräftat med topp-placeringar flera år i rad. SkaS har en bred kliniknära forskning, vilket innebär att lärarna har den höga kompetens som krävs för att kunna skapa en bra miljö för lärande.
Nu blir sjukhuset den första noden i läkarutbildningen utanför Sahlgrenska Universitetssjukhuset i och med att kursavsnitten under termin 6-8 förläggs hit. Studenterna kommer att få undervisning i akutmedicin, kardiologi, allmän internmedicin, anestesi och intensivvård samt kirurgi under sin tid på SkaS Skövde. I ett första skede kommer ca 40 studenter per termin att vara placerade här under 8-10 veckor.
-På grund av verksamhetens struktur och ett stort engagemang från alla personalkategorier kan vi erbjuda studenterna att delta i vårdlaget och tillsammans med lärarna följa patienten genom hela vårdprocessen. Därigenom får de en bra och bred klinisk utbildning som även kommer att påverka utbildningen och handledningen av andra personalkategorier på ett positivt sätt, säger Åsa Alsiö, studierektor.
-Vi är väldigt glada över den här lösningen. Läkarutbildningen började med 60 studenter, nu är vi uppe i 130 studenter och då räcker inte Sahlgrenska till. När vi då började titta oss omkring så var SkaS det naturliga valet, säger Olle Larkö, dekauns och chef för läkarutbildningen vid Sahlgrenska.
– Vi är glada och stolta över att ha fått detta uppdrag och kommer att förvalta det väl. Tillsammans med hög kunskapsnivå, engagemang för uppgiften och avdelad tid för uppdraget kommer vi att kunna erbjuda de blivande läkarna en god utbildning och en mötesplats för medarbetare som aktivt vill delta i utvecklingen av framtidens sjukvård, säger Birgitta Molin Mellander, sjukhusdirektör.