Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Hon är administrationens röst i akademistyrelsen

26 augusti, 2013

FILMSTART.
TVÅ ÅR KVAR. Annelie Hyllner har avverkat ett år av tre i Sahlgrenska akademins styrelse. Hon ångrar inte att hon tackade ja till uppdraget – det har gett henne en ny helhetssyn.

Annelie Hyllner ångrar inte att hon tackade ja till uppdraget i Sahlgrenska akademins styrelse förra sommaren. Nu har hon avverkat ett av sina tre år på posten. Styrelsens alla diskussioner ger henne en ny helhetssyn. Det har hon direkt glädje av i sitt arbete som internationell samordnare på kansliet.

Här kan du se TV-intervjun med Annelie Hyllner inför hennes resa till Rwanda:

I styrelsen för Sahlgrenska akademin sitter en representant för varje institution. Sedan första juli 2012 har också all teknisk och administrativ personal en egen representant – för första gången sedan akademin bildades.

– Regelverket har alltid varit att lärarna valt sin fakultetsstyrelse, men i fjol kom nya direktiv från Pam Fredman. Valberedningens arbete ledde sedan fram till att jag röstades in, säger Annelie Hyllner.

Lyfta frågor
Det kan tyckas vara på tiden att styrelsen får en person som kan lyfta frågor från akademins alla anställda som inte forskar eller undervisar. Det motsvarar nästan en tredjedel, 31,5 procent, av hela personalgruppen. Annelie håller med om att det är mångas röster hon ska föra fram.

– Mitt uppdrag i styrelsen är att se till helheten kring det som rör administrativa frågor. Initialt är det ofta forskningsfrågor som kommer upp men ganska snart ska dessa kopplas till mer administrativa spörsmål.

Styrelsen träffas fyra gånger per termin och då är det rätt tjocka buntar med papper som hon ska ha läst igenom före mötet. När hon nu kan summera ett av sina tre år tycker hon att det har varit lärorikt.

– Jag får en bra överblick av allt som sker och kommer att ske inom akademin. Det har jag direkt nytta av i mitt eget arbete, till exempel när jag får frågor om återvändarbidraget. Det är en av de stora frågorna som styrelsen har diskuterat under det gångna året. Likaså allt som rör internationell rekrytering av forskare.

– Det är också viktigt att representanter för Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen deltar i akademistyrelsens möten, säger Annelie.

Synligare internationellt
Hon vill bidra till att akademin blir mer synlig på den internationella arenan.

– Jag tycker att alla personalkategorier ska få möjlighet till mer internationella erfarenheter. Det är just detta som präglar även mitt jobb till vardags. Internationalisering är ett helhetsområde och spänner över alla yrken inom akademin, från studenter till lärare och teknisk administrativ personal.

RWANDA. Annelie Hyllner är i Rwanda i augusti.
RWANDA. Mödrar med barn utanför kliniken i Butare, Rwanda, dit Annelie Hyllner rest för att vara med och starta ett forskningsprojekt inom barn- och mödrahälsovård.

Annelie Hyllner ser dock att det finns hinder för att kunna jobba effektivt med internationaliseringsfrågor inom Göteborgs universitet.

– Idag är det mycket stuprörstänk och alltför många är bara experter inom sitt eget stuprör. När jag ska hjälpa doktorander som ska resa utomlands märks dessa problem direkt. Plötsligt har vi frågor som rör lika mycket ekonomi som personal och utbildning, men det saknas bra kopplingar.

Terminens första styrelsemöte i slutet av augusti missar Annelie eftersom hon är i Rwanda. Där ska hon vara med och starta ett nytt, Sida-finansierat forskningsprojekt inom barn- och mödrahälsovård.

Mer om akademistyrelsens arbete och inplanerade möten här

 

Av: Monica Havström
Taggat med: Rwanda, sahlgrenska akademin, Sahlgrenska akademins styrelse, Sida

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor