…Inger Ekman, föreståndare för GPCC, Centrum för personcentrerad vård vid GU. GPCC har synts på DN debatt i sommar, tidningen Vårdfokus hade nyss en utförlig artikel om personcentrerad vård och Almedalsveckan var lyckad för GPCC. Nu har ni fått EU-pengar – för att leda ett europeiskt konsortium. Vad handlar det om?
– Det är ett tvåårigt projekt där ”key-players” från akademi, politik och näringsliv ska formulera en ”road-map” för forskning och innovation inom hälso-och sjukvård i Europa. Vårt projekt WE-CARE fokuserar på kostnadskontroll, med bibehållen eller förbättrad kvalitet på vården.
Vad innebär personcentrerad vård i praktiken?
– Svaret är enkelt: lyssna på patienten. Patienten berättar i lugn och ro om varför han/hon sökt vård, hur besvären påverkar vardagen. Vilka tankar patienten själv har om tillståndet, behandlingen, vården. Patientens svar tillsammans med evidensbaserad kunskap formar behandling och vård och dokumenteras i en gemensamt formulerad hälsoplan. Den enskildes vilja och förmåga att ta ansvar för sin egen hälsa är utgångspunkten. Det inledande relativt långa samtalet har visat sig vara en bra investering – det sparar mycket tid i det fortsatta arbetet.
Varför var det viktigt att vara med i Almedalen? Var det värt insatsen?
– GPCC:s uppdrag, som en av regeringens särskilda forskningssatsningar, är att också ta ansvar för att nyttiggöra våra forskningsresultat. Då behöver vi vara med i samhälleliga och politiska diskussioner om hur vård ska planeras och utföras. Vi genomförde två egna mycket välbesökta seminarier och deltog i flera andra. Vårt projekt fick stor uppmärksamhet: samarbetet med Vinnova, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra, IBM, Astra Zeneca och Doberman – vi driver två referensavdelningar i personcentrerad vård. Vi knöt flera viktiga kontakter under Almedalsveckan. Redan nu har ett antal intresserade personer, politiker och forskare, hört av sig för fortsatta diskussioner.
Och nu väntar projekt om dels europeiskt samarbete, dels utbildning i personcentrerad vård?
– Vi beviljades nyligen två anslag från FORTE, tidigare FAS, på vardera 1 miljon kr. Det ena projektet är ett pilotprojekt för europeiska samarbeten, det andra har fokus på utbildning inom personcentrerad vård.
Göran skriver
Grattis Inger och GPCC!!
Harshida Patel skriver
Grattis Inger. Keep it up!