Vilka praktiska hinder står i vägen för verklig patientmakt? Exempel från Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra i Göteborg, där forskningsresultat snabbt implementerats, visar att med personcentrerad vård kan vårdtider kortas och patienter blir mer nöjda.
I slutet av juni lämnade Patientmaktsutredningen sitt slutbetänkande till regeringen. Ledande i forskningsfältet är Centrum för personcentrerad vård (GPCC) vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. GPCC har i studier visat att ett partnerskap med patienten kortar vårdköer, minskar patienters smärta och kan kapa sjukvårdens kostnader med 40 procent.
GPCC har i samarbete med Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra skapat en nationell testmiljö, där medicinkliniken gjort personcentrerad vård till vardagspraktik.
Kortat vårdtiden med tolv procent
Vid ett seminarium under Almedalsveckan berättade företrädare från kliniken om hur man i sin verksamhet redan efter sex månader kortat vårdtiderna med tolv procent.
– Konkret innebär den personcentrerade vården att vi numera möter varje patient med tre frågor: Varför har du sökt? Hur upplever du dina problem? Vad har du för mål med vårdtiden? Inom 24 timmar upprättar vi en vårdplan, diskuterar vårdinsatsen och tillsammans med patienten bestämmer vi sedan ett preliminärt utskrivningsdatum, säger Elin Hultgren, ST-läkare vid medicinkliniken.
Hon fortsätter:
– Dialogen är viktig: Nu har du fått lunginflammation och ska få antibiotika. Vi ska göra en lungröntgen, du kommer att behöva syrgas men den kan du klara dig utan efter några dagar. Även om du inte kommer vara helt återhämtad tror jag att du kan åka hem på tisdag – hur känns det? Klarar du det, eller vill du att vi tar kontakt med kommunen?
Elin Hultgren tycker att det är ett roligare sätt att arbeta.
–Utmaningen är att patienterna blir engagerade – särskilt äldre har ibland uppfattningen att läkaren vet bäst…
Nöjdare patienter
Studier vid Östra visar att, sedan den personcentrerade arbetssättet infördes, har patienterna också blivit nöjdare – något som sjuksköterskorna Lena-Carin Nilsson och Mahboubeh Goudarzi märker:
–Det handlar om hur vi ser och lyssnar på patientens verkliga behov och också ser deras resurser, hur deras vardag påverkas och hur anhöriga berörs.
–Ingen vill gå tillbaka till det gamla arbetssättet. Vi har ett mycket bättre teamarbete när vi, tillsammans med patienten, drar mot samma mål.
Östra har konkreta planer på att införa personcentrerad vård i hela verksamheten – och intresset är stort inom hela regionen.
Patientmakt i praktiken
En som upplevt vad det innebär att vara patient är journalisten och författaren Elisabet
Höglund, som för en tid sedan vårdades för svår cancer. Höglund var också moderator för ett annat GPCC-seminarium som tog utgångspunkt i frågan: Vad innebär patientmakt i praktiken?
– När jag blev sjuk låg jag på en avdelning där den biträdande underläkaren inget visste om cancerpatienter, inte förstod att jag hade bukhinneinflammation. Hade inte min man jagat läkare, matat och tagit omsorg om mig dygnet runt mig hade jag inte överlevt, säger Elisabeth Höglund.
Betyder patientmakt att anhöriga ska ta över vårduppdraget?
Inger Ekman, föreståndare för GPCC:
–Vi föredrar att tala om partnerskap, personcentrerad vård är ett förhållningssätt, en etik som ska in i vård-vardagen. Många kliniker har en vårdfilosofi i sin vision men detta måste ta sig uttryck i konkret handling – alltid. Personal inom hälso-och sjukvården vill ge, och ger, god vård, men inte alltid och inte systematiskt.
Eliminera ojämlikheter
Det gemensamma målet är, sammanfattade panelen, en jämlik sjukvård som eliminerar dagens ”postkodlotteri” där det kan skilja år av överlevnad beroende på i vilket landsting du behandlas. Men också att vårdsektorn har en starkt hierarkisk kultur, och ett stort arbete krävs för att förändra denna.
I panelen fanns Bengt Kristensson Uggla, professor i filosofi kultur och företagsledning samt docent i tros- och livsåskådningsvetenskap, Finlandssvenska universitet Åbo Akademi samt Uppsala Universitet; Olle Larkö, dekanus och professor i dermatologi och venereologi, Sahlgrenska akademin Göteborgs universitet; Inger Ekman, professor och centrumföreståndare, Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs Universitet; Johan Assarsson, särskild utredare, patientmaktsutredningen; Elisabet Höglund, journalist och författare.