Göteborgs universitet startar i höst Sveriges första masterprogram i evidensbasering.
[Webb-TV] Morten Sager – på plats i Almedalen – berättar om den nya utbildningen.
Studenterna ska lära sig säkra kunskap som finns – och identifiera och hantera brist på kunskap. Den nya utbildningen presenterades på tisdagen i Almedalen.
Centrum för kultur och hälsa bjöd in till diskussion: Hur ska evidensbasering kunna garantera den bästa vården, omsorgen och utbildningen?
Det ställs allt högre krav på att offentlig verksamhet använder sig av evidensbaserad praktik i sina utredningar, bedömningar och beslut. Evidensbaserad praktik innebär att varje åtgärd inom till exempel sjukvården ska utgå från bästa tillgängliga kunskap – men möjligheten att identifiera och mäta ”bästa kunskapen” är ständigt föremål för debatt.
Centrum för kultur och hälsa vid Sahlgrenska akademin tog diskussionen till Almedalen och lockade fullt hus i ett seminarium om evidensbaseringens möjligheter och skuggsidor.
Två frågor
Morten Sager, universitetslektor vid Göteborgs universitet är ansvarig för det nya masterprogrammet. Han inledde med två frågor:
-Den evidensbaserade metodiken har sin grund inom medicin, men har sedan den lanserades i början av 1990-talet spridit sig till många fler områden. Men det finns fortfarande viktiga frågor som söker ett svar: Hur vet vi att ett visst forskningsresultat verkligen är det bästa? Är forskning verkligen svaret på problem som uppstår i en verksamhet?
Morten Sagers förhoppning är att Almedals-seminariet kan vara en del av ett pågående samtal om hur forskning och samhällsverksamheter hänger ihop, och hur vi kan ”göra det vi gör bättre”. Paneldebattör Carl-Johan Sundberg, läkare och docent vid Karolinska Institutet, ifrågasatte delar av evidensprojektet:
-Professionen måste ta egna initiativ. Annars uppfattas metodiken lätt som en pålaga uppifrån. Allt kan, och bör, faktiskt heller inte mätas inom det medicinska området. Dessutom behöver evidens inte vara enbart vetenskaplig – den kan också bygga på beprövade erfarenheter.
Profession och passion
En av seminariets slutsatser var att evidensbasering bör bedrivas utifrån en ”professions-passion”:
-Det är svårt att hitta en formel och en metod för evidensbasering som fungerar för alla. Jag tror mer på att vi ska förlita oss på människor och organisationer som bygger på sin egen erfarenhet, och som i flera vändor arbetat med evidens i sina beslut och riktlinjer, menade Morten Sager.
Det nya masterprogrammet fyller enligt Sager här en viktig funktion:
–Vi kommer att lära studenterna tekniker för hur du säkerställer kunskap beroende på var inom vård, skola och omsorg du finns. Ibland är det viktigaste och svåraste att säkerställa vad vi inte vet – och hantera den kunskapsbristen konstruktivt i verksamheten.