Nils Lycke och Ann-Mari Svennerholm får 30 respektive 25 miljoner kronor från Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF.
Anslagen är synergibidrag inom programmet Infektionsbiologi. Alla de nio forskningsprojekt som fått finansiering från SSF inom programmet är problem- eller tillämpningsdrivna och håller högsta internationella vetenskapliga standard.
Nils Lycke får 30 miljoner kronor till sitt projekt, som syftar till att utveckla nästa generations orala vacciner mot noro- och rotavirusinfektioner. Norovirus orsakar den magsjuka som ofta kallas vinterkräksjukan. Rotavirus är den viktigaste orsaken till diarré hos barn under tre års ålder och kan ibland på grund av omfattande vätskeförlust utvecklas till en allvarlig sjukdom. Forskningsprojektet bygger på nanopartikelteknik i kombination med potenta immunförstärkare som tagits fram inom ramen för MIVAC-projektet. Utvecklingen av vaccinerna kommer att ta fasta på nya detaljerade kunskaper om interaktionen mellan virus och värdcellen och baserat på denna kunskap utveckla effektiva skyddande vacciner. Ett tvärdiciplinärt forskarlag bestående av kompletterande kompetenser har satts samman för att genomföra projektet. I laget ingår Göran Larson, Sahlgrenska akademin, Fredrik Höök, Chalmers och Lennart Svensson, Linköpings Universitet.
Ann-Mari Svennerholm tilldelas 25 miljoner kronor till sitt projekt om värd-patogeninteraktioner mellan ETEC och kolerabakterien Vibrio cholerae. Dessa bakterier är viktiga orsaker till diarrésjukdom och dödsfall i många utvecklingsländer. ETEC är också den vanligaste sjukdomsorsaken hos resenärer till dessa områden, så kallad turistdiarré. Ann-Mari Svennerholm och hennes medsökande forskarkollegor ska använda anslaget från SSF för att i molekylära termer klarlägga infektionsbiologin hos dessa sjukdomsalstrande bakterier och deras samspel med den infekterade värden. Anslaget ska också gå till den fortsatta utvecklingen av ett nytt effektivt drickbart vaccin mot ETEC, och ett förenklat och drickbart koleravaccin. Medsökande för projektet är Jan Holmgren, Michael Lebens, och Åsa Sjöling, alla verksamma vid avdelningen för mikrobiologi och immunologi.
Målet med SSF:s satsning inom infektionsbiologi är att stimulera forskningssamarbete mellan två-fyra forskargrupper med olika typer av relevanta komplementära vetenskapliga kompetenser, och bidragen fördelas under fem år, med start tidigast 1 juli 2013.