Årets hedersdoktorer är tre. En chalmersprofessor, chefredaktören för The Lancet och en professor från Chicago. De promoveras under högtidliga former i höst. Här är de tre utvalda.
Styrelsen för Sahlgrenska akademin beslutar att utse följande tre personer till medicine hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin:
- Professor Ann-Sofie Sandberg, Mölndal – nominerad av bland andra Agnes Wold och Agneta Holmäng.
- Dr Richard Horton, London – nominerad av Peter Friberg och Gunilla Krantz med flera.
- Professor Samuel I. Stupp, Chicago – nominerad av Peter Thomsen/Ian Milsom med flera.
Hör till världens ledande
Ann-Sofie Sandberg är professor i livsmedelsvetenskap, med inriktning mot biologisk processteknik, vid Chalmers tekniska högskola. Hon utbildade sig till civilingenjör vid Chalmers, disputerade år 1982 vid avdelningen för klinisk nutrition, medicinska fakulteten i Göteborg, där hon blev teknologie doktor. Hon rekryterades till Chalmers, där hon har byggt upp närings- och livsmedelsforskningen. I dag hör hon till världens ledande och mest citerade forskare inom sitt forskningsområde.
Ann-Sofie Sandberg har under många år samarbetat med olika forskargrupper vid Sahlgrenska akademin och därigenom etablerat starka band mellan den tekniska och medicinska forskningen i Göteborg. Forskare inom vitt skilda medicinska discipliner har deltagit i detta samarbete. Resultat av denna samverkan är många gemensamma publikationer för Chalmers och Sahlgrenska akademin, liksom gemensamma externa forskningsbidrag och disputationer, där doktoranden haft handledare från båda dessa lärosäten. Ann-Sofie Sandberg har haft en rad ledande förtroendeposter vid Chalmers. I alla dessa positioner har hon målmedvetet arbetat för att bredda kontaktytorna mellan den tekniska och livsvetenskapliga forskningen, inte minst den medicinska. Ann-Sofie Sandberg har genom sina täta vetenskapliga kontakter med Sahlgrenska akademin på ett unikt sätt stärkt banden mellan de två forskningsaktörerna i Göteborg. Hon har bidragit till att nutrition och ”functional foods” blivit ett av regionens styrkeområden.
Beskyddare av människors hälsa och integritet
Dr Richard Horton är chefredaktör för tidskriften The Lancet sedan 1995. Under Dr Hortons ledning har The Lancet, mer än någon annan tidskrift, ägnat stort utrymme åt publicering av forskning kring ämnet global hälsa. Viktiga artiklar ur ett globalt perspektiv har publicerats om bland annat klimat och hälsa, barn- och mödradödlighet och självmord. Dr Horton är i sin roll som chefredaktör en beskyddare av människors hälsa och integritet i allmänhet, och värnare av människors väl i låg- och medelinkomstländer i synnerhet. Genom publicering om vetenskaplig metodik för att förbättra hälsa och minska sjukligheten hos världens befolkning gör dr Horton stora insatser för att sprida kunskaper inom detta område. Dr Horton utmanar ständigt allmänna institutioner med orädd argumentering i syfte att förbättra hälsan hos världens befolkning.
Dr Horton har deltagit i flera konferenser och symposier i Göteborg, senast under april 2013. Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet har varit involverade i dessa möten. Dr Hortons medicinska gärning är mycket betydelsefull för läsare och forskare runt om i världen, inte minst för Sahlgrenska akademin, som har global hälsa som ett viktigt profilområde.
En av världens främsta
Samuel I. Stupp är professor i materialvetenskap, kemi och medicin vid Northwestern University, Chicago. Sedan 2000 är han bland annat föreståndare för Institute for BioNanotechnology in Medicine vid nämnda universitet. Han är en av världens främsta forskare i regenerativ medicin. Hans viktigaste bidrag inom detta område är utvecklingen av självorganiserade och biologiskt aktiva material, för vilket han rönt betydande internationell uppmärksamhet. Professor Stupp har haft stor betydelse för området regenerativ medicin i Göteborg, genom att etablera övergripande internationella samarbets- och utbytesprojekt med Sahlgrenska akademin. Han har medverkat som föreläsare i forskarskolor samt internationella kongresser i Sverige, varit rådgivande expert i Sahlgrenska akademins projekt ”Biomatcell Vinn Excellence Center of Biomaterials and Cell Therapy” och varit medlem i en kritiskt granskande panel av svensk forskning inom detta område.
Professor Stupps forskargrupp studerar för närvarande, i samarbete med tre av Sahlgrenska akademins institutioner, neuroregeneration, human broskcellsdifferentiering och humana mesenkymala stamcellers interaktioner med bioaktiva nanofibrer.