…docent på institutionen för biomedicin, som får tre miljoner kronor i hemvändarbidrag genom Ingvar Carlsson Award från Stiftelsen för strategisk forskning. Vad ska du göra med pengarna?
Jag har sedan tidigare finansiering från både VR och Cancerfonden, och med det här nya bidraget kan jag expandera min forskningsgrupp. Just nu består gruppen bara av mig själv och en person till, och nu ska jag anställa doktorander och kanske någon post doc.
Vad forskar du om?
Jag är bioinformatiker, och arbetar med cancergenomik. Jag analyserar alltså stora volymer sekvensdata från tumörer med hjälp av kraftfulla datorverktyg. Jag intresserar mig särskilt för förändringar i icke-kodande RNA, vilket är gener som inte kodar för protein men som ändå påverkar andra gener. Man börjar mer och mer förstå att icke-kodande RNA spelar en viktig roll under utvecklingen av cancer.
Vad är syftet med din forskning?
Cancer är naturligtvis en viktig sjukdomsgrupp att studera för patienternas skull, men för mig är det också intressant eftersom det ger insikter om hur mänskliga celler fungerar. Min forskning är några steg bort från patienten, men skulle mycket väl i förlängningen kunna omsättas till nya behandlingar och diagnosmetoder. Redan idag finns det ett screeningtest för prostatacancer som baseras på icke kodande RNA.
Du kom tillbaka till Göteborg för lite mer än ett år sedan, efter att ha gjort en post doc på Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York. Hur var det att vara forskare där?
För det första var det roligt att bo i New York som stad. Jag bodde på Roosevelt Island och åkte linbana till jobbet varje dag. Sedan var det en otroligt inspirerande miljö, där många duktiga forskare jobbar och passerar. Jag arbetade bland annat med en forskargrupp som leds av Harold Varmus, nobelpristagare och tidigare chef på NIH. Cancercentret där jag var har starka band till Cornell och Rockefeller University, och jag samarbetade med en grupp på Rockefeller som satt på andra sidan gatan, bara hundra meter bort.